Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Léto nahrává bytovým zlodějům

Zabezpečte obydlí před odjezdem 

Turistická sezona se rozjíždí plným proudem. Mnozí  z nás už mají svůj letní program připraven a naplánován. Někteří budou odjíždět na dovolenou mimo svá bydliště na delší dobu a třeba i do zahraničí, jiní pojedou za kulturou na festivaly, nebo  budou cestovat za poznáním po památkách.  Čas letních dovolených však nevyužívají jen pracující k rekonvalescenci, ale i zloději ke svým nekalým úmyslům. Proto přinášíme několik základních rad, které mohou příležitost ke spáchání  trestných činů na majetků řádných občanů alespoň částečně eliminovat. Přitom mějme na paměti, že do nebezpečné - ohrožující situace se můžeme dostat všichni a nespoléhejme na tvrzení, které pak policisté často slýchávají: "Myslel jsem, že mně by se tohle nikdy nestalo!" 

Plánujete dovolenou mimo bydliště ?
  • zabezpečení bytu.jpgZabezpečení bytu, ilustrační foto Policie ČR
    Prevence začíná u řádně zamčených dveří a uzavřených oken.
     
  • Pokud se přistěhujete do nového bytu, vyměňte ihned zámky u dveří.
     
  • Pokud je to možné, zajistěte nejrizikovější přístupová místa vašeho bytu nebo rodinného domku zabezpečovací technikou. Vhodně zvolené technické zabezpečení odradí, zpomalí nebo ztíží cestu zlodějům.
     
  • Trvejte na tom, aby společné prostory v domě (chodby, schodiště, sklepy apod.) byly dobře osvětleny a aby klíče od nich měli pouze nájemníci. 
     
  • Zbytečně neupozorňujte na vaši nepřítomnost (o svém odjezdu informujte pouze nejužší okruh lidí).
     
  • Uschovejte cenné věci a doklady do bezpečnostní schránky nebo do domácího trezorku, nejlépe pevně  zabudovaných ve zdi.
     
  • Nezatahujte rolety a žaluzie.
     
  • Uschovejte žebříky a jiné nástroje, které by pachatel mohl použít při vloupání.
     
  • Svěřte klíč od domu nebo bytu spolehlivému sousedovi nebo příbuznému, který bude byt   pravidelně kontrolovat a vybírat poštovní schránku (mohou rovněž odstranit ze dveří případné nálepky o doručení telegramu apod.).
     
  • Můžete – li, vytvořte zdání, že je v bytě někdo přítomen (využijte elektronické spínací zařízení, které podle nastavení rozsvítí světla, zapne rozhlasový přijímač, televizor .... )
     
  • domek.jpgDomek, ilustrační foto Policie ČR
    Zdokumentujte své cenné věci (foto), případně sepište výrobní čísla přístrojů - mohou pomoci v pátrání policie a pojišťovnám při likvidaci pojistné události.
     
  • Pokud přijdete domů, naleznete dveře pootevřené a zdá se vám, že Vás někdo vykradl, nevstupujte do bytu. Ihned zavolejte policii! (mohli byste poničit nebo setřít důležité stopy na místě činu)
 
Od počátku roku 2011 bylo na Náchodsku zaevidováno 10 vloupání do rodinných domů, z toho 4 byly objasněny. Celková způsobená škoda na majetku byla vyčíslena na přibližně 1850.000 korun.
 
Por. Bc. Eva Prachařová,
24. 6. 2011

 

vytisknout  e-mailem