Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Další shromáždění ve Varnsdorfu

ŠLUKNOVSKO – Na severu Čech se v sobotu koná další pochod  

     Na sobotu 24. září 2011 je ve Varnsdorfu ohlášena demonstrace s pochodem. Podle svolavatele se bude konat od 13:30 hodin a výchozím místem bude náměstí E. Beneše. Pořadatel předpokládá, že se ho zúčastní 500 osob.

     Původně oznámené shromáždění, které se mělo konat v sobotu v Rumburku, svolavatel zrušil. Přesto bude v sobotu v Rumburku na klid a veřejný pořádek dohlížet zvýšený počet policistů. Pokud by došlo k narušení klidu a veřejného pořádku, bude policie připravena zakročit.

     Policie průběžně sbírá a vyhodnocuje informace k chystanému pochodu a účasti na něm. V tuto chvíli nemůžeme vyloučit ani účast pravicových radikálů. Opět může reálně docházet k narušení veřejného pořádku a k páchání trestných činů zejména s rasovým podtextem. Dojde-li k těmto situacím, jsme připraveni proti pachatelům nekompromisně zakročit.

     Policie rozhodně nechce nijak zasahovat proti pokojným pochodům a shromážděním místních nespokojených lidí, pokud ale během těchto akcí dochází k páchání trestných činů a přestupků, je naší povinností zakročit. Zákrok ale vždy přichází až po výzvách, že bude použito donucovacích prostředků. Pokud lidé neuposlechnou, vystavují se nebezpečí, že budou předvedeni pro neuposlechnutí výzvy, anebo dokonce riskují, že mohou při použití donucovacích prostředků utrpět zranění.

     Na pořádek a klid ve Varnsdorfu a Rumburku bude v sobotu dohlížet přes 700 policistů převážně z pořádkové služby. Kromě pořádkových jednotek jsou do bezpečnostního opatření zapojeni i kriminalisté, dopravní policisté, antikonfliktní tým, policisté z obvodních policejních oddělení, cizinecká policie a psovodi. Cílem bezpečnostních opatření je zabránit případným střetům účastníků shromáždění s etnickými Romy.

     Na příjezdových komunikacích do Varnsdorfu a Rumburku budou opět policisté kontrolovat, zda přijíždějící lidé nemají u sebe zbraně nebo předměty, které lze jako zbraně použít (tyče, basebalové pálky, nože aj.)

     Během bezpečnostního opatření v sobotu 10. září jsme ve Varnsdorfu předvedli celkem 37 osob. Z toho 32 bylo řešeno pro různé přestupky (nejčastěji neuposlechnutí výzvy) a 5 osob bylo obviněno z trestných činů (násilí proti úřední osobě, projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka a poškození cizí věci).
     V sobotu 17. září byli předvedeni dva muži pro důvodné podezření z trestných činů (projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia). Během celého dne policisté ve městě také zkontrolovali totožnost téměř 340 osob.


Informace pro novináře:
     Máte-li opět zájem o akreditační karty, které by měly pomoci ke snazšímu rozpoznání novinářů zasahujícími policisty, máte i tentokrát možnost si je vyzvednout.
     Akreditační kartu je možné získat v sobotu 24. září po 12.30 hodině na policejním oddělení ve Varnsdorfu (ul. Havlíčkova 2040/9) po telefonické dohodě s por. Šárkou Poláčkovou (tel. 724 250 920). Karty vám budou vydány po ověření totožnosti a příslušnosti k informačnímu médiu podle občanského a novinářského průkazu.
     Novináře zároveň žádáme, aby v zájmu vlastní bezpečnosti měli během bezpečnostního opatření oblečeny reflexní vesty!!!
     Informace k průběhu bezpečnostního opatření ve Šluknovském výběžku můžete průběžně získávat od por. Šárky Poláčkové na mobilním telefonu 724 250 920 nebo osobně na zmíněném policejní oddělení.

 

por. Šárka Poláčková
23. září 2011
 

vytisknout  e-mailem