Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Sídlištní noční zloděj opět zaútočil

Série vloupání v Hradci Králové pokračuje  

 

Krádež peněz z bytuKrádež peněz z bytu

 
Královéhradečtí policisté stále pátrají po nočním zloději, který se specializuje na vykrádání bytů v panelových domech v krajském městě. Nezvaný noční host se opět vrátil na Moravské předměstí v Hradci Králové.
Tentokrát si bytař v noci na pondělí 15. června 2009 vybral další dva byty na třídě Edvarda Beneše. Do bytů  se dostal stejně jako v předchozích případech přes neuzamčené dveře. Zabouchnuté dveře otevřel a z kvartýru 3+1 nacházejícím se v jedenáctém patře odcizil ze dvou peněženek peníze na hotovosti. Majitel škodu odhadl na 3.400 korun. Druhý byt prohledal ve čtvrtém patře. Ze dvou peněženek v kuchyni zcizil téměř 16 tisíc korun v cizí a domácí měně.
Na policii se před několika dny přihlásil další majitel vykradeného bytu, který se o případu dozvěděl z médií. Jeho byt na třídě Edvarda Beneše navštívil nezvaný host v noci na 28. května 2009. Zloděj se do kvartýru opět dostal přes neuzamčené, ale pouze zabouchnuté vstupní dveře.Tentokrát zloděj kradl v obývacím pokoji a kuchyni. Celková škoda činí 3.500 korun.

Způsob krádeží nasvědčuje tomu, že je má na svědomí jeden pachatel. Zloděj byty navštěvuje zhruba mezi 22:00 až 05:00 hodinou.

Scénář je vždy stejný. Krást chodí jen v noci, když majitelé spí. Využívá toho, že obyvatelé v noci nezamykají vstupní dveře svých bytů. Zabouchnuté dveře otevře a byt prohledá. Zloděj bere jen peníze.

Doporučujeme občanům, aby se na noc řádně zamykali a tím předešli vloupání do bytu.

S největší pravděpodobností se jedná o nočního zloděje, který poprvé zaútočil v noci z 19. na 20. května 2009. Na svědomí má dvanáct bytů (jedenáct na třídě Edvarda Beneše a jeden na Durychově ulici) se škodou téměř 183 tisíc korun.

V případě dopadení hrozí zloději za krádež a porušování domovní svobody trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta nebo peněžitý trest.

Několik čísel ze statistiky územních odborů Hradec Králové:

Krádeže vloupáním do bytů : od 1. 1. do 31. 5. 2009 - 11  případů 
                                               od 1. 1. do 31. 5. 2008 - 17 případů (za celý rok 2008 - 28)

Související dokumenty: Nezvaný noční host pokračuje
                                            Kradl, když spali

Statistické údaje za Královéhradecký kraj naleznete:  http://www.policie.cz/soubor/statistiky-prehled-vusc-xls-572190.aspx  (list vusc_a07, TSK - 371).
 

Rady jak předejít vykradení domů a bytů naleznete na www.mvcr.cz/clanek/jak-chranit-sebe-a-svuj-majetek-682108.aspx

nprap. Anna Pešavová - 17. června 2009
foto Policie ČR

 

 

vytisknout  e-mailem