Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Matka neplatí na syny

Na Královéhradecku přibývá neplatících rodičů  

 
Královéhradečtí policisté v posledních dnech rozdali obvinění kvůli dluhům na alimentech několika otcům. Mezi nezodpovědnými rodiči je dokonce i žena.
Vyživovací povinnost na své dva nezletilé syny odmítá plnit sedmatřicetiletá žena z Královéhradecka. Placení výživného se vyhýbá i přesto, že jí tuto povinnost uložil pravomocným rozsudkem Okresní soud v Hradci Králové. Alimenty nezodpovědná matka neplatí od druhé poloviny dubna letošního roku (2009). Do současné doby jí dluh narostl na téměř dvanáct tisíc korun. V případě prokázání viny hrozí neplatičce až jeden rok vězení.
Sdělení podezření ze spáchání trestného činu zanedbání povinné výživy čelí v těchto dnech jednačtyřicetiletý muž z Hradce Králové. Otec neplatí alimenty na svého syna a dceru, přestože mu to stanovil Okresní soud v Hradci Králové. Nesvědomitý otec od března do září roku 2009 dluží matce svých potomků částku zhruba 36 tisíc korun.
Dalším zapomětlivým otcem je osmadvacetiletý muž z Královéhradecka, který dluží bývalé manželce s níž má jednu dceru částku 41 tisíc korun. Otec se o šestileté dítě nezajímá již od března 2006. V úterý 3. listopadu letošního roku (2009) si od policejního komisaře vyslechl podezření ze spáchání trestného činu zanedbání povinné výživy. Případ je šetřen ve zkráceném přípravném řízení.

Oběma neplatičům hrozí podle zákona trest odnětí svobody až na jeden rok.

Několik čísel ze statistiky územních odborů Hradec Králové:

Trestný čin zanedbání povinné výživy:  od 1. 1. do 30. 9. 2009 - 131 případů
                                                                       od 1. 1. do 30. 9. 2008 -   85 případů (za celý rok 2008 - 111)

Statistické údaje za Královéhradecký kraj naleznete:  http://www.policie.cz/soubor/statistiky-prehled-pcr-xls-122568.aspx (list vusc a_I05, TSK - 772).

nprap. Anna Pešavová - 5. listopadu 2009
 

 

 

vytisknout  e-mailem