Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Cizinecká policie získala ocenění za Schengen

Ve čtvrtek 3. července 2008 proběhlo v Paláci Žofín v Praze prestižní ocenění „Policista roku 2007“. Ministr vnitra Ivan Langer a policejní prezident Oldřich Martinů ocenili službu cizinecké policie třetím místem v kategorii Policejní čin roku – týmová práce za dobře vykonanou práci v souvislosti se vstupem České republiky do schengenského prostoru.  

Vstup do schengenského prostoru lze považovat nejen za přelom v historii České republiky, ale i Služby cizinecké policie. Problematika imigrace a hraničních kontrol patřila ke stěžejním oblastem zájmu orgánů EU v souvislosti s přípravou na vstup ČR do EU a schengenského prostoru.
Historie zná málo případů, kdy určité formální stvrzení předpokládá tak dlouhodobé specifické přípravné období, během něhož docházelo jak k zásadním změnám ve struktuře vlastního uspořádání organizace práce, tak i přijetí jiných stylů v oblasti pracovního výkonu. To představovalo celou škálu zavedení nových opatření v legislativních oblasti, která byla následně implementována do praktické činnosti. Jednalo se o penzum právních faktorů, finančních a materiálních inovací, ale především o změnu v práci s lidskými zdroji. Bylo potřeba změnit celou filosofii způsobu výkonu služby. Požadavky kladly na pracovníky služby zvýšené nároky.
Vrcholem několikaletého úsilí bylo kladné vyhodnocení stavu jednotlivých činností během evaluací v oblastech policejní spolupráce, kontroly na letištích, harmonizace v otázce vízové problematiky i zapojení do schengenského systému, kde Služba cizinecké policie demonstrovala vysokou odbornost a schopnost a moderní profesionální připravenost celého personálu.
 
                                                                                                                                                                                                        por. Barbora Kudláčková

vytisknout  e-mailem