Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Cizinci neoprávněně v ČR

Ms kraj: Z činnosti oddělení dokumentace 

V sobotu ráno spatřili policisté z mobilní jednotky Ředitelství služby cizinecké policie několik set metrů od hraničního přechodu Chotěbuz (Karvinsko) dva muže tmavší pleti. Šli po frekventované silnici 1/48 směrem do vnitrozemí České republiky. Se zajištěnými muži začali okamžitě pracovat policisté odboru cizinecké policie našeho krajského ředitelství. Na základě prověření předložených dokumentů, realizace standardního procesu identifikace, vytěžení informačních systémů a dalších nezbytných úkonů policisté zjistili, že by se mělo jednat o státní příslušníky Tunisu a Jemenu, oba ve věku přes dvacet let. Dle jejich sdělení konečnou destinací neměla být Česká republika.

Cizinci vstoupili a pobývali na našem území neoprávněně, současně porušili aktuálně platné ochranné opatření vzhledem k Covid-19. Policisté ověřili, že oba muži zažádali o mezinárodní ochranu v jiném státu, budou tedy následovat úkony správního řízení k jejich předání dle mezinárodní úmluvy (tzn. Dublinského systému) do státu, ve kterém žádost podali. Dvojice byla umístěna do Zařízení pro zajištění cizinců ve Vyšních Lhotách.

Obdobný případ řešili policisté také na počátku listopadu (Cizinci měli vyskočit z kamionu - Policie České republiky). Mnoho dalších informací z oblasti cizinecké problematiky naleznete v níže uvedeném článku o oddělení dokumentace:

Z činnosti oddělení dokumentace

Odbory cizinecké policie jednotlivých krajských ředitelství křížem krážem celou republikou, tedy včetně moravskoslezského, by se  dozajista neobešly bez řekněme služeb oddělení dokumentace.

Pravda, oddělení je početně nevelké, ale zajišťuje množství specializovaných činností a v rámci odboru cizinecké policie má nezastupitelnou úlohu. Stejně jako další tři oddělení – oddělení pobytových agend (Exponované oddělení pobytových agend - Policie České republiky), oddělení dokladů a specializovaných činností (Oddělení dokladů a specializovaných činností - Policie České republiky) a oddělení pobytové kontroly, pátrání a eskort (Pobytová kontrola cizinců - Policie České republiky).

Portfolio činnosti oddělení dokumentace je vskutku pestré a široké. Z profesního pohledu s sebou nese práce policistů rozhodně i mezinárodní prvek. Policisté se kromě jiného zabývají poznatky při podezření z přeshraniční trestné činnosti a trestné činnosti cizinců na území České republiky, dále skutky a pachateli v souvislosti s organizováním nebo umožněním nedovoleného překračování státní hranice a zaobírají se informacemi o nových metodách a trendech, zejména v oblasti nelegální migrace. Policistům oddělení přináleží prověřování trestných činů souvisejících s porušením pobytového režimu cizinců na území naší republiky a napomáháním k neoprávněnému pobytu.

Mají v kompetenci prověřování těch trestných činů, na které zákon stanoví trest odnětí svobody, jehož horní hranice nepřevyšuje 3 roky. K dalším zjištěných obstarávají podklady a zpravidla postupují na službu kriminální policie a vyšetřování. Postup policie vůči cizincům se pak stanovuje dle informací k nim zjištěných – mohou to být například osoby, které již v jiné zemi požádaly o mezinárodní ochranu nebo o ní žádají u nás, variant je ale mnohem více.

Při pohledu na statistiku zjistíme, že z několika desítek trestných činů, které policisté letos prověřovali či vyšetřovali, se jednalo například o maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, ale v převážné většině lze hovořit o trestný čin poškozování cizích práv. Oproti loňsku se počet prověřovaných skutků ani rozložení nijak výrazně nezměnilo.

Podstata činnosti policistů oddělení tkví ve vyhledávání protiprávního jednání anebo (jak je výše uvedeno) v dokumentaci a následném postoupení k řešení kolegům, například kriminalistům. Výjimkou není ani součinnost s kolegy z odboru cizinecké policie, připomenu ještě jednou tento měsíc medializovaný neoprávněný vstup dvou cizinců poblíž Chotěbuzi (https://www.policie.cz/clanek/cizinci-meli-vyskocit-z-kamionu.aspx ) a případ z úvodu článku.

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 30. listopadu 2020

Odkazy do noveho okna

foto Chotěbuz

foto Chotěbuz 

Detailní náhled

foto kamion, Karviná

foto kamion, Karviná 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem