Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Cizinci hrozí až 12 let pobytu za mřížemi

KRAJ/LIBEREC – Muže s více jak třemi kilogramy efedrinu odhalili v rámci silniční kontroly. 

6. dubna zahájili krajští kriminalisté trestní stíhání 63letého cizince, který je důvodně podezřelý ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

V pátek 5. dubna, krátce před 20. hodinou, zaznamenali v ulici Londýnská službu konající policisté, z oddělení hlídkové služby Liberec, pohyb silného sportovního vozu. V rámci běžné silniční kontroly se vůz rozhodli zastavit a jeho posádku zkontrolovat. Starší muž za volantem automobilu téměř okamžitě zareagoval na pokyny k zastavení a poté, co vůz na krajnici odstavil, začal s policisty spolupracovat. Předložil doklady potřebné k řízení a další dokumenty k vozidlu. Jeho ne zcela klidné chování však nasvědčovalo tomu, že je něco v nepořádku. Policisté rutinně přistoupili k provedení řidičova testu na omamné a psychotropní látky. Přístroj však nevykázal pozitivní hodnoty. Druhý z mužů zákona si v jejím průběhu na místo vyžádal další z policejních hlídek, která do té doby vykonávala služební činnost jen o několik ulic dále. Kolegové kontrolujících policistů bezprostředně po svém příjezdu zaujali svá místa, přesně podle nacvičených situací. Právě včas. Za pár okamžiků se totiž přesvědčili, že prvotní úsudek jejich kolegů byl správný. Kontrolovaný muž měl za lubem vyhnout se další spolupráci. Zřejmě tíha jeho svědomí měla za to, že se zcela „neočekávaně“ pokusil o útěk. Jeho zkratovité jEfedr.pngednání nemělo šanci na úspěch a policisté okamžitě a zcela profesionálně nepřipustili jakýkoli jiný vývoj situace. Po cizincově bleskurychlém zpacifikování a při následné prohlídce vozu zjistili, že se v úložném prostoru nachází důvod jeho pokusu o útěk. Taška se dvěma plastovými sáčky, ve kterých se nacházelo více jak 3,1kg bílé krystalické látky. Test záhy odhalil, o jakou chemikálii se jedná. Byl to efedrin. Z takovéhoto množství by přitom bylo možné vyrobit bezmála 2,3kg drogy – metamfetaminu (pervitin).
Případ si okamžitě převzali krajští kriminalisté. Jak posléze vyvstalo na povrch, 63letý muž si byl velmi dobře vědom svého protizákonného jednání, a to už jen proto, že v minulosti byl rozsudkem krajského soudu pravomocně odsouzen za totožnou trestnou činnost na úseku drog.
Kriminalisté tak zahájili úkony trestního řízení a následně také cizincovo trestní stíhání pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu, za který mu v případě prokázání viny může být uložen trest odnětí svobody v rozmezí od 8 do 12 let. Zároveň také podali podnět k návrhu na jeho vzetí do vazby, který byl akceptován a recidivista tak zamířil do cely vazební věznice. Zde vyčká do rozhodnutí soudu.

Profesionalita policistů a jejich příslovečný „šestý smysl“ tak drogovou scénu ochudil o nemalé množství produktu na výrobu zakázané látky.

15. dubna 2024
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem