Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Cizince policisté velmi rychle zadrželi

PELHŘIMOVSKO: Od soudu odešli s podmínkou a vyhoštěním 

Velmi rychle byli za trestný čin potrestáni dva cizinci ve věku třiatřicet a pětatřicet let, kteří se dopustili o uplynulém víkendu na dálničním odpočivadle krádeže finanční hotovosti. Poškození přišli bezmála o 200 tisíc korun. Policisté sdělili oběma cizincům ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu. Od soudu odešli s podmíněným trestem odnětí svobody a vyhoštěním.

Ke krádeži došlo v neděli 16. července v prostoru odpočívadla na 89 km dálnice D1. V časných ranních hodinách cizinci zastavili na odpočívadle a po předchozí vzájemné domluvě si vytipovali zde zaparkované vozidlo, ze kterého odcizili finanční hotovost. K samotné krádeži došlo tak, že starší z mužů zabavil osádku z vytipovaného vozidla, která stála venku, a mladší muž v nestřeženém okamžiku otevřel dveře a z místa mezi předními sedadly odcizil příruční tašku. Z této vzal peníze a tašku při odchodu ke svému vozidlu opodál odhodil. Poté i se svým komplicem společně odjeli. Po oznámení události na místo vyjeli policisté z dálničního oddělení Velký Beranov a provedli šetření. Podařilo se jim velmi rychle zjistit popis pachatelů, vytěžit kamerové záznamy a zjistit typ a značku vozidla, se kterým odjeli. Okamžitě předali informace policistům v krajích, kam vozidlo směřovalo. Spolupracovali s kolegy ve Středočeském a Ústeckém kraji. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat a vozidlo i s osádkou se podařilo zastavit policistům z dálničního oddělení Řehlovice. Policisté podezřelé muže zadrželi a jejich další cesta směřovala zpátky na Vysočinu. Odcizenou finanční hotovost policisté u cizinců zajistili a bude se tak moct vrátit zpět poškozeným.

Případ si převzali pelhřimovští kriminalisté. Policejní komisař na základě shromážděných důkazů sdělil cizincům ze země Balkánského poloostrova podezření z přečinu krádeže spáchané ve spolupachatelství a zprávu o výsledku předložili státnímu zastupitelství.

Státní zástupce podal návrh na potrestání cizinců. Soudem jim byl uložen trest odnětí svobody v délce jednoho roku s podmíněným odkladem se zkušební dobou jednoho a půl roku a tříletým vyhoštěním z České republiky.

por. Ing. Michaela Lébrová, komisařka
19. července 2023

vytisknout  e-mailem