Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

„Čipování“ zvířat

Žadatel se domáhal poskytnutí následujících informací: 

„1. Jakými informacemi, doporučeními, analýzami, statistika apod. disponuje PČR ve svých nebo dalších souvisejících a jí dostupných materiálech či dokumentech

a. vzhledem k vynucování čipování psů v obcích a městech České republiky a související trestné činnosti,

b. vzhledem k občas citované „hrozné situaci“ s tzv. množírnami štěňat, koťat a dalších mláďat na území České republiky vzhledem k související trestné činnosti (jelikož „množírnu“ nedefinuje zákon, pro tento účel ji považuji za chov psů či koček určený k rozmnožení populace, který neodpovídá předpisovým podmínkách a zároveň zvířatům způsobuje utrpení)?

2. Kolik takových tzv. „množíren“ bylo v ČR v letech 2015, 2016 a v lednu/únoru 2017?

3. Kolik eviduje PČR obviněných, stíhaných, odsouzených fyzických a právnických osob ve věci týrání psů a koček v letech 2015, 2016, v lednu/únoru 2017?

4. Kolik eviduje PČR obviněných, stíhaných a odsouzených fyzických a právnických osob ve věci zneužití pravomocí úřední osoby (§ 329 T. Z.) a veřejného činitele v důsledku jakéhokoliv vynucování čipování včetně případů šikany, udělování likvidačních pokut, registrace/evidence zvířat a jejich odebrání z rodin chovatelů apod. v letech 2015, 2016 a v lednu/únoru 2017?

5. Uveďte, prosím, kategorie této trestné činnosti podle jednotlivých let. Zašlete mi, prosím, všechny výše uvedené informace obsažené ve shora definovaných dokumentech.

6. Pokud disponuje PČR informacemi obsaženými v jakémkoliv návrhu zákona (případně novele stávajícího zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání nebo jiné legislativy) o plošném/povinném čipování psů v ČR a registraci jejich chovatelů (jestliže jste jej již obdrželi k připomínkám) včetně stanoviska PČR k tomuto návrhu zákona (novely): zašlete mi prosím všechny takové informace obsažené v těchto a souvisejících dokumentech.“

Policie České republiky předmětnou žádost posoudila a poskytla žadateli následující informace.

K bodu 1. a) Policie České republiky sděluje, že nedisponuje požadovanými informacemi k této problematice. Čipování psů, tedy označování psů čipy, mohou od 1. 3. 2004 upravit obce na základě zákonného zmocnění obecně závaznými vyhláškami. Vynucování tohoto čipování tedy není v působnosti Policie České republiky.

K bodu 1. b) Policie České republiky sděluje, že neregistruje trestnou činnosti související s čipováním zvířat.

Ke druhému bodu Vaší žádosti sdělujeme, že požadované informace nespadají do působnosti Policie České republiky a nejsou tedy statisticky vedeny. Vzhledem k těmto skutečnostem Policie České republiky těmito údaji nedisponuje.

K bodu 3. sdělujeme, že odpověď na otázku „kolik eviduje PČR obviněných ve věci týrání psů a koček v letech 2015, 2016, v lednu/únoru 2017“ Vám poskytuje v příloze tohoto dokumentu. Ke zbylé části bodu 3 sdělujeme, že Policie České republiky nedisponuje daty k meritorním rozhodnutím státních zástupců resp. podáním obžalob ani meritorním rozhodnutím soudů, tedy odsouzením a trestům. Tyto informace nespadají do působnosti Policie České republiky.

Také k bodu 4. této žádosti policie konstatuje, že dožadovaný počet odsouzených osob nespadá do její působnosti, není tedy v této části otázky povinným subjektem podle zákona č. 106/1999 Sb. a touto informací nedisponuje. K další části této otázky sdělujeme, že Policie České republiky eviduje trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby podle § 329 zákona č. 40/2009 Sb. (trestní zákoník), ale nikoliv podle Vámi požadovaných motivů. Přesná informace tedy není statisticky zpracovaná, a proto jí povinný subjekt považuje za neexistující. Proto ani k následujícímu bodu žádosti (bod 5.) Policie České republiky nedisponuje žádnými informacemi. Problematika čipování psů je, jak už bylo řečeno, zejména záležitostí měst a obcí, upravují ji místní vyhlášky a participuje na ní městská policie.

Ani k poslednímu bodu Vaší žádosti Policie České republiky nedisponuje požadovaným materiálem. Co se týká problematiky návrhů zákonů, doporučujeme obrátit se přímo na poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky.

Policie České republiky zároveň sděluje, že v těch částech bodů 1. – 4. Vaší žádosti, ke  kterým konstatovala, že se netýkají její působnosti, žádost podle § 14 odst. 5 písm. c) zákona č. 106/1999 Sb. odkládá.

pplk. Mgr. art. et Mgr. David Schimmer – 3. 5. 2017

vytisknout  e-mailem