Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Činnost Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu

Žadatelka se domáhala následujících informací:  

„1. Žádám o poskytnutí informace – jména a příjmení 5. ředitele ÚDV (mimo ředitelů PhDr. Benda, Mgr. Kratochvíl, JUDr. Bret, PhDr. Michálková) a v jakém časovém sledu zastával funkci ředitele.

2. Na kolik (počet 20 či více?) podřízených vyšetřovatelů bylo vykonstruováno trestní oznámení ze strany vedení ÚDV v období do roku 2008, kteří měli být potrestáni a odrazeni od objektivního vyšetřování, a tímto opatřením jim mělo být znemožněno a zabráněno ve vyšetření trestných činů konkrétních komunistických pachatelů?

3. Která prokuratura nebo státní zastupitelství tato podání věcně šetřila?

4. S kterým státním zastupitelstvím má ÚDV Praha a ÚDV Brno dohodu popřípadě jinou úmluvu (ústní nebo písemnou) o nevyšetřování trestných činů konkrétních pachatelů s cílem jim zajistit trestní nestíhatelnost? Pokud taková písemná dohoda existuje, žádám o zaslání její fotokopie.

5. Kolikrát se zúčastnil nejvyšší státní zástupce, popřípadě další státní zástupci z NSZ ČR, případně VSZ Olomouc, od ledna 2012 do 31. 12. 2012 porad policejního prezidenta např. jako hosté, pokud se takových porad též zúčastnil ředitel ÚDV.

6. Kdo vede (eviduje) tzv. „černou knihu", do které se zapisují osoby (např. disidenti, kulaci atd.) s nálepkou „…….“ a kdo ji eviduje u ÚDV popř. u jiného státního orgánu, kteří musí být neustále nezákonně perzekuováni ve všech generacích ze strany smluvených pachatelů usazených u státních orgánů. Kdo takovou knihu zřídil a kdy?"

Policie České republiky poskytla žadatelce následující informace:

Ad 1. Ing. Marián Gula, 1998.

Ad 2. Žádného.

Ad 3. Žádná prokuratura, žádné státní zastupitelství.

Ad 4. Taková dohoda ani úmluva neexistuje.

Ad 5. V roce 2012 se nejvyšší státní zástupce JUDr. Pavel Zeman a jeho náměstek JUDr. Igor Stříž zúčastnili porady policejního prezidenta s řediteli útvarů s celostátní působností konané dne 16. ledna 2012. Této porady se zúčastnil rovněž ředitel Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu služby kriminální policie a vyšetřování plk. JUDr. Pavel Bret.

Ad 6. Taková kniha neexistuje.

PhDr. Jiří Vokuš, 30. prosince 2016

vytisknout  e-mailem