Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Činnost pořádkové policie za rok 2010

Dnes 31. ledna 2011 seznámil ředitel služby pořádkové policie plk. Mgr. Petr Sehnoutka veřejnost s výsledky činnosti pořádkové policie za rok 2010. Kromě něho se tiskové konference zúčastnil i náměstek policejního prezidenta pro vnější službu plk. Mgr. Ing. Ivan Bílek. 

Ředitel Sehnoutka představil celoroční činnost služby po jednotlivých úsecích a vyhodnotil úkoly stanovené na rok 2010. Zároveň stanovil nové priority pořádkové policie pro rok 2011, kterými jsou využívání metod community policing ve vztahu k občanům a problematika diváckého násilí na sportovních stadionech i jejich okolí. Právě v souvislosti s diváckým násilím byly zavedeny nové postupy a strategie využívané při hromadných zákrocích policie proti narušitelům veřejného pořádku, v součinnosti s nasazením již osvědčených policejních antikonfliktních týmů.
 
Ve svém vystoupení shrnul plk. Sehnoutka také dopad legislativních změn na činnost služby pořádkové policie, zejména uskutečněné asistence exekutorům a asistence policie při fotbalových utkáních. V obou zmiňovaných případech se podařilo udržet klesající trend z předchozího období.
 
Služba pořádkové policie, kam je zařazeno nejvíce policistů Policie ČR, plní celou řadu specifických úkolů. Pořádkové policisty můžeme potkat při běžném dohledu nad veřejným pořádkem, při kontrole vozidel či například při zákroku proti výtržníkům na kulturní nebo společenské akci. Jsou to také oni, kdo na policejním oddělení sepisují oznámení o krádeži, ale i členové zásahových jednotek, kteří zakročují proti ozbrojeným nebezpečným pachatelům závažných trestných činů. Patří sem také psovodi, poříční oddělení a jízdní policie, kterou můžeme potkat v některých městech, jak na služebním koni dohlíží na dodržování veřejného pořádku či při rozhánění agresivního davu v rámci bezpečnostního opatření. Do činnosti pořádkové policie patří také problematika domácího násilí, na které spolupracuje s ostatními složkami Policie ČR a dalšími organizacemi, v čele s Bílým kruhem bezpečí.
  
Prezentaci s vyhodnocením činnosti služby pořádkové policie za rok 2010 najdete zde.
  
kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
31.01.2011
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem