Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Dopravní soutěž mladých cyklistů

Dne 31. května proběhlo krajské kolo soutěže. 

Během měsíců duben a květen probíhaly na území hlavního města Prahy dopravní soutěže mladých cyklistů. Soutěže se konaly na dětských dopravních hřištích a do oblastních kol se přihlásilo na desítky základních škol z celé Prahy. Dopravní soutěž vyhlásilo Ministerstvo dopravy – BESIP a je vyhlašováno každoročně, letos se konalo již třiačtyřicáté kolo.

Cílem soutěže je pomoci dětem pohybovat se v provozu na pozemních komunikacích co nejbezpečněji, podněcovat a zvyšovat zájem žáků o dopravní výchovu, ověřovat znalosti žáků – cyklistů, jejich dovednosti v uplatňování pravidel silničního provozu na pozemních komunikacích, v technice jízdy a v první pomoci, přispívat ke zvýšení efektu při dopravní výchově ve školách, ke správnému a bezpečnému chování žáků v silničním provozu a ke snižování nehodovosti dětí. A jak jeden soutěžní den cyklistů probíhal?

Děti přišly se svými učiteli již ráno a v 9:00 hodin po slavnostním zahájení plni elánu startovaly. V průběhu soutěže musely děti projít disciplínami, mezi které patřila pravidla provozu na pozemních komunikacích – testové otázky připravené BESIPem. Poté cyklisté usedli na kola a prošli jízdou zručnosti, kde na děti dohlíželi a zároveň udělovali trestné body strážníci městské policie. Následovala jízda na dopravním hřišti, kde se projevily znalosti pravidel provozu na pozemních komunikacích, samozřejmě s dohledem policejních preventistů a strážníků a v neposlední řadě i zásady poskytování první pomoci za dohledu zástupců Českého červeného kříže. Děti se k soutěži postavily opravdu zodpovědně a po dokončení celé soutěže došlo i na hodnocení a vyhlášení vítězů.

Vítězové oblastních kol měli zajištěný postup do krajského kola, které se konalo 31. května na dětském dopravním hřišti Praha 3. Do krajského kola postoupilo osm týmů v každé kategorii (1. kategorie – žáci 5.- 6. ročníků, 2. kategorie – žáci 7.- 9. ročníků). Těmi nejlepšími z krajského kola v 1. kategorii se stali žáci základní školy Veronské náměstí a v druhé kategorii taktéž žáci základní školy Litvínovská 600. Vítězové budou reprezentovat Prahu v soutěži mladých cyklistů na republikové soutěži v Táboře, která proběhne 13.- 15. června. Přejeme hodně štěstí a úspěchů.

nprap. Bc. Michaela Reichertová - 1. června 2017

Odkazy do noveho okna

Soutěž cyklistů 2017III

Soutěž cyklistů 2017III 

Detailní náhled

Soutěž cyklistů 2017IV

Soutěž cyklistů 2017IV 

Detailní náhled

Soutěž cykistů 2017 V

Soutěž cykistů 2017 V 

Detailní náhled

Soutěž cyklistů 2017 II

Soutěž cyklistů 2017 II 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem