Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Cílem vyšetřovacího pokusu je zadokumentovat výhledové poměry

PRAHA VENKOV – VÝCHOD – Vyšetřovací pokus probíhal v identických podmínkách, které byly v kritický den 2. května 2014. 

Téměř tři měsíce ode dne, kdy přišla o život naše kolegyně, která se snažila zastavit pronásledované vozidlo, jehož dvaadvacetiletý řidič nereagoval na předchozí výzvy policistů k zastavení, jsme prováděli vyšetřovací pokus.
 
Mladík, který nereagoval na výzvy předešlé policejní hlídky, se řítil vysokou velkou rychlostí od Brandýsa nad Labem směrem ke Kostelci nad Labem. Zde byla připravena policejní hlídka jej zastavit. Řidič srazil policistku, která utrpěla těžká zranění. Druhý den v nemocnici zemřela.
 
Cílem vyšetřovacího pokusu je zadokumentovat výhledové poměry, které byly z vozidla, ve kterém jel obviněný mladík a pohyb policistky na vozovce. Jak byla policistka vidět v situaci, kdy měla reflexní vestu a také v situaci kdyby tuto vestu na sobě neměla. Úkolem je objasnit sporné momenty ve vyšetřování  za naprosto stejných podmínek, za účelem vypracování znaleckého pokusu. V pátek 2. května 2014 byla vozovka v nočních hodinách mokrá, proto jsme požádali hasiče, aby komunikaci postříkali vodou, aby podmínky byly shodné. Vyšetřovací pokus byl prováděn za účasti středočeských kriminalistů, státního zástupce, obhájců a znalce z oboru dopravy.
 
Dvaadvacetiletý mladík, který řídil i přes několikanásobný zákaz řízení, pod vlivem omamných a psychotropních látek a usmrtil naši šestatřicetiletou kolegyni, je vyšetřován vazebně. Za jeho protiprávní jednání mu hrozí trest odnětí svobody ve výši až šestnácti let.
 
 
mjr. Bc. Štěpánka Zatloukalová
tisková mluvčí
P ČR KŘ Středočeského kraje
25. července 2014

vytisknout  e-mailem