Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Cílem loupeže se stal mladistvý cizinec

JIHLAVSKO: Pachatele kriminalisté vypátrali 

Jihlavským kriminalistům se podařilo objasnit loupežné přepadení, jehož cílem se stal mladistvý cizinec. S útočníkem se potkali náhodou na ulici v Jihlavě a napadený chlapec přišel o svoji bundu. Kriminalistům se podařilo pachatele vypátrat, ani jemu ještě nebylo osmnáct let. Útočník čelí obvinění ze spáchání trestného činu.

V první polovině května se na policisty obrátili rodiče, jejichž syn se o několik dní dříve stal obětí loupeže. Chlapec cizí státní příslušnosti přišel při činu o svoji bundu. Prověřování závažného případu převzali jihlavští kriminalisté, kteří zjistili veškeré dostupné informace a zahájili prověřování. Shromažďovali a vyhodnocovali poznatky, informace a výsledky operativního šetření. Na základě prověřování se kriminalistům podařilo mladíka důvodně podezřelého ze spáchání loupeže vypátrat. Jednalo se o mladistvého chlapce, který je na základě rozhodnutí soudu umístěn v zařízení pro mládež.

„Mladistvý byl na základě shromážděných důkazů obviněn ze spáchání provinění loupeže,“ řekl npor. Mgr. Jakub Pivoňka, vedoucí oddělení obecné kriminality. 
Mladík byl obviněn z toho, že přinutil na základě výhružek napadeného cizince vydat mu bundu. Chlapce potkal v odpoledních hodinách v lokalitě ulice třída Legionářů náhodou a oslovil ho. Vzhledem k tomu, že mu cizinec nerozuměl, využil překladač v mobilním telefonu. Zájem útočníka upoutala chlapcova bunda, kterou se rozhodl získat i přes odpor jejího majitele. Při loupeži využil útočník svoji fyzickou převahu a výhrůžky násilím, přičemž tlak zvyšoval. Chlapec mu nakonec bundu z obavy o své zdraví vydal a útočník z místa odešel. Vzhledem k tomu, že krátce před loupeží utekl ze zařízení pro mládež, bylo po něm v té době vyhlášeno celostátní pátrání. Policisté ho vypátrali v obci na Třešťsku a putoval zpět do příslušného zařízení.

Případ kriminalisté dále vyšetřují.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

2. června 2022

vytisknout  e-mailem