Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Chytrý telefon, notebook a facebook pomohly k objasnění případu

BEROUNSKO – Poškozený využil moderní technologie. 

Berounští policisté obdrželi oznámení od mladého muže, který v odpoledních hodinách dne 25. srpna 2015 usnul na autobusové zastávce v Berouně. Muž měl vedle sebe položený batoh s osobními věcmi, mobilním telefonem a finanční hotovostí. Jeho chvilkové indispozice využili neznámí pachatelé, kteří mu batoh i s obsahem odcizili.
 
Poté co poškozený zjistil, že byl okraden, oznámil celou věc na Obvodní oddělení Beroun. Chytrý telefon, který pachatelé muži odcizili, byl však díky aplikaci spárovaný s jeho notebookem. V okamžiku kdy pachatelé zapnuli tento mobilní telefon, došlo ke spárování s notebookem poškozeného. Velkým překvapením byla skutečnost, že zloději nejen že ukradený telefon zapnuli, ale navíc s ním fotili tzv. selfíčka. Jejich fotografie se poškozenému začaly objevovat na obrazovce notebooku.
 
O této skutečnosti poškozený okamžitě informoval policisty a fotografie, které měl k dispozici, vyvěsil na svůj facebook s žádostí o pomoc s identifikací osob, které na fotkách byly. Jelikož poškozený i pachatelé pocházejí z našeho okresu, netrvalo dlouho a muž znal jejich jména. I tuto informaci policistům předal.
 
Následně byla jen otázka několika hodin, aby policisté vypátrali místo, kde se dvojice z fotografií nachází. Jednalo se o mladé sourozence, muže a ženu. Při jejich zadržení se na místě nacházel ještě jeden muž, který však na fotografiích nebyl. To že byl jejich spolupachatelem, věděl jen on sám. V muži se zřejmě hnulo svědomí a krátce poté co byli zadrženi oba sourozenci, se sám přišel udat na policejní služebnu.
 
V průběhu vyšetřování celého případu vyšlo najevo, že samotné krádeže se dopustil pouze jeden ze sourozenců, konkrétně žena a muž, který se přišel udat. Ti v současné době čelí obvinění ze spáchání trestného činu krádež, za což jim v případě odsouzení může hrozit až dvouletý trest odnětí svobody.
 
Policisté se většinou zabývají objasňováním trestné činnosti, která je páchána prostřednictvím sociálních sítí a v kyberprostoru. Tento případ je však světlou vyjímkou, která dokazuje jak moderní technologie, spárování jiných zařízení s chytrými telefony a takovéto využití komunikace přátel na sociálních sítí může přispět i k objasnění majetkové trestné činnosti.
 
nprap. Marcela Pučelíková
tisková mluvčí
P ČR Beroun
2. září 2015

vytisknout  e-mailem