Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Chuti čokolády neodolala

LITOMĚŘICKO – Nebylo to poprvé; Jízdní kola v kurzu. 

Až tříleté vězení hrozí dvaatřicetileté ženě z Kladenska, kterou svedla na scestí chuť na sladké. V jednom roudnickém nákupním centru si jako zákaznice vybrala čokolády za téměř 3 tisíce korun. Zboží uschovala při sobě a prošla prostorem pokladen bez placení. Následně byla zadržena a odcizené zboží musela vrátit. Ukázalo se, že za obdobné jednání byla v nedávné době pravomocně odsouzena a potrestána. Ještě téhož dne si na policejní služebně převzala další sdělení podezření pro trestný čin krádeže.

Jízdní kola v kurzu

V průběhu tohoto týdne přijali policisté oznámení o krádežích jízdních kol z několika míst okresu.

V noci na středu se vloupal neznámý pachatel do kolárny panelového domu v Litoměřicích. Po překonání zámku dveří odcizil jízdní kolo s cyklistickou přilbou a přibral i hustilku. Škoda přesahuje 5 tisíc korun.

Další krádež bicyklů zaevidovali litoměřičtí policisté v noci na čtvrtek. Neznámý pachatel vnikl do suterénu obytného domu a odcizil dvě jízdní kola. Celková škoda přesahuje 10 tisíc korun.

Krádeží jízdního kola se zabývají také roudničtí policisté. V tomto případě poškozený kolo uzamkl a několik minut nakupoval v obchodě. Neznámý lapka demontoval přední kolo, které bylo uzamčeno lankovým zámkem k pevnému předmětu a odnesl si tak bicykl bez předního kola. Škoda je vyčíslena na 8 tisíc korun.

Krádeže kol mají hlášeny také policisté v Úštěku. Zde zmizela ze zahrady domu dvě nezajištěná jízdní kola, která si neznámý lapka odnesl po přelezení oplocení. Hodnota těchto kol je vyčíslena na více než 15 tisíc korun.

Po pachatelích a odcizených bicyklech policisté intenzivně pátrají. Zároveň vyzývají majitele jízdních kol k větší ostražitosti a zvážení možností lepšího zabezpečení kol.

Znáte možnosti, jak ochránit své kolo před zcizením?

  • Použitím klasického zámku s řetězem. Je potřeba použít pevný a silný řetěz, který nepůjde lehce přestřihnout štípačkami.
  • Zámek s elektronickým snímačem. Lankový zámek je vybaven zařízením, jež vyluzuje zvuky ve chvíli, kdy je s nimi neoprávněně manipulováno. Zloděj se tak obvykle vystraší, že upoutá na sebe pozornost a od kola raději uteče. Lanko zámku by mělo mít průměr minimálně 8 milimetrů, menší průměr lze snadno přestřihnout.
  • V některých městech jsou k dispozici uzamykatelné stojany na kola, ke kterým se dá kolo jednoduše připevnit pomocí uzamykatelné vložky.
  • Očipování či označení kola neviditelným fixem.
  • Pro dražší kola možnost instalace aktivního prvku, který lokalizuje svojí polohu přes satelitní GPS síť a předává poziční data přes datovou GPRS síť.

Litoměřice, 12. 5. 2017, nprap. Pavla Kofrová

Oddělení tisku a prevence

tel.: +420 974 436 207

email: krpulk.kr.pis.lt@pcr.cz

vytisknout  e-mailem