Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Chtěli půjčit na koupi traktoru, ale žádný nekupovali

NÁCHODSKO – Muže připravili o 750.000 korun. 

Do vazby poslala soudkyně Okresního soudu v Náchodě ve čtvrtek 8. 3. 2018 dva muže ve věku 42 a 51 let z Broumovska, které policisté viní ze zločinu podvodu na podnikateli z Náchodska.

Náchodští kriminalisté dvojici viní z toho, že v době od srpna do září 2018 pod smyšlenou záminkou půjčky na koupi pracovního stroje podnikatele postupně připravili o celkovou částku 750.000 korun. Nejprve si získali mužovu důvěru půjčkou menší sumy, kterou obratem vrátili. Pak se zaměřili na větší obnos. Peníze od muže přijali ve 3 částkách, pro začátek si zdvořile a příjemně půjčili asi třetinu, pak naléhali, že potřebují další peníze, aby mohli koupi zdárně dokončit. A nakonec poškozenému předložili katastrofický scénář, ve kterém jim šlo téměř o život, a oni musí dodat další obnos, jinak přijdou o všechny peníze. Na poškozeného, který se začal obávat o své investice a pak i celé dvojice, v těchto dalších fázích již činili verbální a naznačovali i fyzický nátlak. Celkem jim tak muž předal 750.000 korun.

V ranních hodinách ve čtvrtek 8. 3. 2018 náchodští kriminalisté za pomoci královéhradecké zásahové jednotky oba podezřelé zadrželi. Ještě téhož dne proti nim policisté zahájili trestní stíhání pro zločin podvodu ve spolupachatelství a podali podnět na jejich vzetí do vazby. Nutno dodat, že oba muži již byli soudně trestaní za majetkovou trestnou činnost vícekrát, obviněný muž ve věku 42 let má doposud na svém kontě 12 trestů, obviněný ve věku 51let byl trestán 8krát.

Soudkyně Okresního soudu v Náchodě návrh státního zástupce na uvalení vazby akceptovala a oba muži budou nadále stíháni vazebně. Za zločin podvodu jim hrozí tresty odnětí svobody v délce od dvou do osmi let.

por. Mgr. Eva Prachařová
9. 3. 2018

vytisknout  e-mailem