Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Chtěli prodat věci za pár stovek, přišli o tisíce korun

Frýdecko-Místecko - buďte obezřetní.. 

Policisté obvodních oddělení napříč územním odborem Frýdek-Místek přijali v posledních dnech hned několik oznámení, kdy se poškození stali obětí podvodu a byly jim odčerpány jejich finanční prostředky z účtů.

V prvním případě poškozená žena nabízela na inzertním portálu k prodeji oblečení, kdy na její nabídku reagoval zájemce. Ten ji následně na email zaslal odkaz pro potvrzení přijetí platby od kupujícího. Po otevření odkazu se otevřelo okno, do kterého poškozená vyplnila údaje ke své kartě – jméno, číslo karty, datum platnosti a CVV kód. Poté v internetovém bankovnictví zjistila, že jí byla z účtu odčerpána částka přesahující 20 tisíc korun.

Také v dalších dvou případech byl scénář obdobný, kdy poškození nabízeli prostřednictvím inzertního portálu k prodeji oblečení a po zkontaktování se zájemcem vyplnili v zaslaných odkazech své osobní a přístupové údaje k platebním kartám. Následně jim byly odčerpány z účtu finanční prostředky v řádech tisíců korun.

Ve čtvrtém případě poškozená vložila inzerát k prodeji sportovní vybavení za 400 korun. Vzápětí se jí ozvala údajná zájemkyně, která poškozenou požádala o zaslání zboží prostřednictvím přepravní společnosti s tím, že u ní již vyhotovila a zaplatila objednávku. Následně poškozené zaslala odkaz, kde bylo třeba tuto objednávku potvrdit a současně v aplikaci mobilního bankovnictví potvrdit heslem přijetí platby za zboží. Poté však poškozená po přihlášení se zjistila, že ji byla z účtu odčerpána částka téměř 11 tisíc korun.

Poškození v těchto případech tak přišli při prodeji věcí za pár stovek o tisíce korun na svých účtech.

Proto buďte při prodeji přes inzeráty na sociálních sítích či inzertních portálech opatrní. Odkazy, které podvodníci prodávajícím zasílají, vypadají jako platební brány či stránky přepravních společností, jedná se však o podvodné stránky, jejichž cílem je dostat vaše přístupové údaje k účtu či platební kartě. Proto na odkazy zaslané údajným kupujícím neklikejte a v žádném případě skrze odkazy nezadávejte vaše přihlašovací údaje do internetového bankovnictví či aplikace, stejně tak přístupové údaje k platební kartě. Kupujícímu vždy postačí číslo vašeho bankovního účtu, nenaleťte proto podvodníkům na legendy s potvrzováním platby či platbu přes přepravní společnost prostřednictvím odkazů.

nprap. Bc. Kateřina Kubzová
oddělení tisku
17. března 2023

vytisknout  e-mailem