Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Chtěli k našim jižním sousedům

Nedaleko hranic s Rakouskem byla zadržena skupina šesti osob z Běloruska. 

Dne 11.10.2008 ve 20:30 hodin prováděli policisté inspektorátu cizinecké policie v rámci schengenského pátrání kontrolu nedaleko bývalého hraničního přechodu Mikulov. Jedním z kontrolovaných vozidel bylo i BMW s polskou registrační značkou. Jednatřicetiletý řidič policistům předložil pobytovou kartou Polské republiky pro cizince. Spolu s ním ve vozidle cestoval další muž (44), žena (37) a čtyři nezletilé děti ve věku 2 až 12 let, nikdo z nich nebyl schopen na místě prokázat svoji totožnost.
 
Po předvedení na policejní služebnu byly u osob nalezeny doklady Ruska (OP, ŘP) a průkazy žadatelů o azyl vystavené v Polsku. Jejich identitu navíc potvrdila i databáze otisků prstů.
 
Při podání vysvětlení cizinci uvedli že dne 10.10.2008 přicestovala celá rodina z Běloruska na polský hraniční přechod Terespol, kde cizinci požádali o azyl. Byly jim vydány polské azylové doklady k cestě do azylového zařízení. Rodina nechtěla zůstat na území Polské republiky a rozhodli se cestovat dále přes území České republiky do Rakouska.
 
Cizinci byli z České republiky vyhoštěni na tři roky a podle mezinárodní smlouvy budou předáni zpět do Polska.
 
komisař Roman Pittner
mluvčí ObŘ SCP Brno

vytisknout  e-mailem