Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Chtěli investovat, ale naletěli podvodníkům

UNIČOV - Manželé v seniorském věku naletěli podvodníkům a přišli o 400 tisíc korun. 

Ve čtvrtek 21. března se na uničovské policisty obrátila 84letá žena se svým o tři roky starším manželem s tím, že měli být podvedeni a okradeni minimálně o 400 tisíc korun.

Oba uvedli, že na mobilní telefon ženy se ozval dosud neznámý muž, který nabízel investice do kryptoměny. Manželé pod vidinou přivýdělku s nabídkou souhlasili. Podle zjištěných informací se celá věc měla odehrát tak, že poškozená si dle instrukcí od volajícího nainstalovala do počítače aplikaci. Následně si na popud volajícího založila na ním uvedených internetových stránkách účet, od kterého jí pachatel zaslal přihlašovací údaje. Poškozená žena dle instrukcí postupně ze svého bankovního účtu přeposlala několik transakcí v minimální výši 200 000 Kč. Jednání pachatele se na první pohled nejevilo podezřele, jelikož žena obdržela na svůj účet několik tisíc. Následně se jí za pár dní ozval dosud neznámý pachatel vystupující pod jiným jménem s tím, že pro vyplacení finanční hotovosti musí poškozená zaslat další peníze. Žena neváhala a od manžela si nechala přeposlat 200 000 Kč, které obratem naposílala na další účty, přičemž všechny transakce opět potvrzovala SMS kódy.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu podvod. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

Nikdy neinstalujte do počítače nebo telefonu jakékoliv programy a aplikace na žádost neznámé osoby. Nikdy nesdílejte SMS kódy s dalšími osobami.

prap. Mgr. Ivana Skoupilová
22. března 2024

vytisknout  e-mailem