Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Chtěla prodat troubu, místo toho přišla o 245 tisíc korun

DĚČÍNSKO – Další útok podvodníků přes intrenetový inzerát; Nerespektoval zákaz řízení… 

     O tom, jak lehce může být člověk podveden a okraden se minulý týden přesvědčila 36letá žena  z Děčínska, který prostřednictvím inzerátu na sociální síti  chtěla prodat vestavnou troubu.  Poškozená na bazarovém portále prodávané zboží vystavila a na inzerát se jí zanedlouho  ozval ,,kupující“, který jí  nabídl platbu za zboží  a doručení prostřednictvím kurýrní společnosti.  Domnělý kupec ženě  e-mailem zaslal zprávu s hypertextovým odkazem. Po rozkliknutí tohoto odkazu byla prodávající přesměrována na stránky, které se tvářily jako skutečný odkaz portálu  kurýrní služby.  Na těchto stránkách klikla na tlačítko pro přijetí platby a byla přesměrována na další podvodné stránky, tvářící se jako stránky pro přihlášení do internetového bankovnictví její banky.  Na podvodných stránkách  poté prodávající vyplnila osobní údaje a přihlašovací údaje do svého internetového bankovnictví. Následně ženě přišel ještě e-mail s aktivačním odkazem pro potvrzení přidání nového zařízení k internetovému bankovnictví,  který rozklikla. Neznámý pachatel pak po získání informací a údajů neoprávněně vstoupil do internetového bankovnictví poškozené ženy a z jejího účtu odčerpal 245 tisíc korun.

     Případem se zabývají rumburští  kriminalisté, kteří ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Pachateli v případě dopadení a prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na 8 let. 

     Pokud i vy prodáváte jakékoliv zboží na internetovém či bazarovém portále, uvědomte si, že vám musí  zaplatit druhá strana, tedy kupující. Nikdy proto nevyplňujte údaje z vaší platební karty, když vás kupující kontaktuje nebo zašle odkaz, kde údaje máte vyplnit. S největší pravděpodobností se jedná o dalšího podvodníka, který má své kroky velmi dobře naplánované a má jediný cíl, okrást vás.


JAK SE BRÁNIT INTERNETOVÝM PODVODNÍKŮM

  • V žádném případě nesdělujte k Vaší osobě žádné citlivé údaje ani bezpečností údaje z vaší platební karty, nebo přístupové údaje k online bankovnictví;
  • Nikdy nikomu nesdělujte, a ani nepřeposílejte, bezpečnostní autorizační kód, který Vám přišel formou SMS zprávy;
  • Myslete na to, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo, odesílatele SMS zprávy, ale třeba i e-mailovou adresu;
  • Nikdy nikomu podezřelému neumožňujte vzdálený přístup do Vašeho počítače;
  • Sledujte a pečlivě čtěte informace od Vaší banky v internetovém bankovnictví;

     Při každém vstupu do internetového bankovnictví kontrolujte, zda odpovídá doména přihlašovací stránky. Toto platí vždy, když někam zadáváte své osobní nebo přihlašovací údaje.

Nerespektoval zákaz řízení

   Děčínští  policisté  sdělili v superzkráceném přípravném řízení podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání 39letému muži z Děčína.  Podezřelý muž byl v pátek 9. června 2023 v odpoledních hodinách zastaven a kontrolován policejní hlídkou v Děčíně - Nebočadech, při řízení motorového vozidla. Policisté následnou lustrací zjistili, že má na základě rozsudku Okresního soudu v Děčíně uložen platný zákaz řízení všech motorových vozidel až do března 2025. Podezřelého muže policisté zadrželi a umístili do policejní cely. Do 48 hodin byl postaven před soud, kde si  za své protiprávní jednání vyslechl rozsudek.

Děčín 12. června  2023
por. Bc. Eliška Kubíčková
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem