Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Chtěla investovat, přišla o statisíce

Frýdek-Místek - nikdy neumožňujte vzdálený přístup. 

Minulou středu přijali frýdecko-místečtí policisté oznámení od ženy, která se stala další obětí podvodného jednání a přišla tak o téměř 650 tisíc korun.

Vše začalo, když ženu na sociálních sítích zaujala reklama nabízející obchodování s jednou z energetických společností. Po rozkliknutí zde zadala své jméno, příjmení a telefonní číslo.  Dále měla na konkrétní účet zaslat částku necelých 6 000 korun, což učinila.

Poté následoval telefonát, kdy muž na druhém konci se představil jako zástupce dané společnosti. Přesvědčil ji, aby si do telefonu nainstalovala aplikace umožňující vzdálený přístup, a také aby mu zpřístupnila internetové bankovnictví. Následně dosud neznámý pachatel postupně převedl peníze z jejích sporožirových účtů na běžný účet, ze kterého jí pak byly finance „odčerpány“ v několika částkách na jiné účty. Současně zneužil prostřednictvím přístupu k účtu také její platební kartu, ze které provedl neoprávněně platbu. Následující den si poškozená v internetovém bankovnictví všimla, že zde má žádost o schválení úvěru na částku 250 tisíc korun, který naštěstí vzápětí na pobočce banky ukončila a zároveň si nechala zablokovat účet i platební kartu. Bohužel však přišla celkem o téměř 650 tisíc korun.

Policisté v dané věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů podvod, pokus o úvěrový podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Pachateli v případě dopadení a odsouzení hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

Nestaňte se další obětí a nenaleťte na zdánlivě lákavou reklamu nabízející zaručené zisky. Před samotnou investicí si zjistěte co nejvíce informací a také si ověřte věrohodnost společnosti a finančních poradců. A co je nejdůležitější -  NIKDY neumožňujte cizím osobám vzdálený přístup ke svému počítači, telefonu či obdobnému zařízení.

nprap. Bc. Kateřina Kubzová
oddělení tisku
22. března 2023

vytisknout  e-mailem