Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Chtěl nakoupit bitcoiny

ROKYCANSKO - Na sociálních sítích objevil odkaz na nákup bitcoinů. Kontaktovala jej neznámá osoba, které umožnil vzdálený přístup k jeho účtu. Přišel o více než 200 tisíc korun. 

     Rokycanští policisté v současné době šetří případ podvodu na internetu. Přijali oznámení jednašedesátiletého muže, který v pondělí na sociální síti objevil na sociální síti odkaz, kde poté zanechal své kontaktní údaje. Na jeho telefonní číslo se mu ozvala neznámá osoba, která jej navedla na internetovou stránku s bitcoiny a slíbila mu možnost investování a zisku. S vidinu nákupu bitcoinů muž umožnil instalací programu vzdálený přístup do svého počítače. Nechal provést několik plateb a převodů finančních částek na nezjištěné účty, kdy sám posílal autorizační kódy k provedení transakcí. Odesláno bylo 238 tisíc korun. Pak došlo k blokaci účtu bankou. Neznámý pachatel také po předchozím získání údajů od poškozeného uzavřel dva úvěry v celkové výši 300 tisíc korun. Rokycanští kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a případem se dále zabývají. Apelují na občany, kteří se nechají zlákat vidinou snadného zisku: 

  • NEINSTALUJTE si do vlastních elektronických zařízení žádné programy, které umožňují vzdálený přístup jiným osobám k vašemu počítači.
  • Cizím a anonymním lidem NEPOVOLUJTE vstup do vašeho internetového bankovnictví.
  • NEPOSÍLEJTE neznámým lidem ani kopie osobních dokladů a důležitých dokumentů.
  • NEREAGUJTE na velmi výhodné finanční transakce ve virtuálním prostředí.
  • Pokud nerozumíte oblasti virtuálních měn, nepouštějte se do žádných investic a jiných podobných aktivit.
  • NEREAGUJTE na žádosti o sdělení ověřovacího PINu

Pokud budete dodržovat tato doporučení, vyhnete se možnému riziku stát se obětí trestného činu. 

por. Mgr. Dagmar Brožová
8. září 2022

vytisknout  e-mailem