Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Chtěl investovat

LITOMĚŘICKO – Narazil na podvodníka… 

Své investice chtěl zhodnotit třiasedmdesátiletý muž ze Štětí. Zaregistroval se proto na internetových stránkách společnosti nabízející investice. Obratem se mu ozval neznámý muž vydávající se za manažera společnosti s příslibem pomoci k získání investic.

Poškozený se bohužel nechal přesvědčit k instalaci aplikace umožňující vzdálený přístup do jeho počítače. Poté neznámému „manažerovi“ telefonicky sdělil přihlašovací jméno a heslo ke svému internetovému bankovnictví, kdy tyto úkony neznámý podvodník zdůvodňoval ověřením totožnosti poškozeného. Dále společně nastavili nové limity výběrů v internetovém bankovnictví. Následně již bez souhlasu a vědomí poškozeného odčerpal z jeho účtu dvě finanční částky, kdy tyto platby poškozený ve svém telefonu potvrdil po předešlém hovoru s podvodníkem v domnění, že se jedná o nastavování limitů plateb. Poškozený muž ze Štětí tak přišel o více než 240 tisíc korun.
Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
V případě dopadení a soudem uznané viny hrozí neznámému pachateli až osmileté vězení.

Doporučujeme:

  • Vždy pečlivě ověřujte věrohodnost investičního poradce či společnosti. Rozhodně nespoléhejte jen na internetové recenze, ty může napsat kdokoliv, tedy i podvodník.
  • Nespoléhejte na to, že podvodný web poznáte podle vzhledu, podvodné stránky bývají profesionálně zpracované.
  • NIKDY neposkytujte vzdálený přístup ke svému počítači.
  • Chraňte své osobní, přístupová hesla a údaje z platebních karet.
  • Pokud již údaje o svém bankovním účtu pod vlivem manipulace poskytnete podvodníkovi, ihned kontaktujte svou banku.
  • Pozor na reklamy! Podvodníci si mohou jednoduše zaplatit reklamní kampaň s odkazy na svoje podvodné stránky. Takové reklamy se pak mohou objevit kdekoli, klidně i na prověřených stránkách.
  • Také na našich webových stránkách se můžete dozvědět více.

8. září 2023
nprap. Pavla Kofrová
KŘP Ústeckého kraje

425.jpg425.jpg

vytisknout  e-mailem