Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Chraňte své peníze

PARDUBICE – Podvodníci z žen vylákali více jak milion korun. 

BitcoinmatBitcoinmatPardubičtí kriminalisté prověřují další z případů podvodů, ve kterém hraje hlavní roli neznámý pachatel, či spíše pachatelé. Vše začalo telefonátem, ve kterém se měl ozvat muž, který se vydával za zaměstnance jedné z bank. Ten ženě sdělil, že došlo k napadení jejího internetového bankovnictví a celou věc oznámí na policii. Následně ji přepojil na údajného kolegu z bezpečnostního oddělení banky, který napadení jejího účtu potvrdil a doporučil jí k záchraně peněz založení digitálního účtu. Další telefonát žena přijala od „policisty“, který jí sdělil, že je celá událost nahlášená a že se jí budou zabývat. Poškozenou 44letou ženu tak přiměli k výběru částky přesahující 900.000 korun s tím, že je má vložit do bitcoinmatu. Žena radám „bankéře“ uvěřila a celou vybranou finanční částku vložila dle instrukcí a za pomocí zaslaných QR kódů do bitcoinmatu. Po úspěšném vložení do bankomatu poškozenou dokonce poslal na pobočku banky k vyřízení dalších náležitostí. Tam se ale dozvěděla, že se s největší pravděpodobností stala obětí podvodu a celou událost oznámila skutečným policistům. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu. V případě prokázání viny hrozí zatím neznámému pachateli trest odnětí svobody až na 5 let.

V reakci na neustále se zvyšující počty poškozených jsme v nedávné době umístili v blízkosti bitcoinmatu varování, ve kterém upozorňujeme na nekalé praktiky podvodníků.

V úterý 26. července 2022 kolegové z Chrudimi a Holic přijali další oznámení podvodných praktik. V prvním případě poškozená inzerovala prodej in-line bruslí. Zájemce 31letou ženu zkontaktoval a následně ji zaslal odkaz na jednu přepravní společnost, ve kterém vyplnila veškeré údaje k platební kartě, a tím pachateli poskytla přístup do jejího bankovnictví. V několika platbách pak přišla o téměř 150.000 korun. V dalším případě poškozená 66letá žena přišla o necelých 200.000 korun. Záminkou neznámého pachatele byly tentokrát investice do akcií několika firem. Žena sama převedla ze svého účtu přes 6.000 korun, o další platbu přes 190.000 korun se ale už postaral podvodník díky tomu, že si žena do svého počítače stáhla program, který mu umožnil vzdálený přístup.

Opětovně apelujeme na občany, aby si chránili své úspory a na telefonáty od „BANKÉŘŮ“ NEREAGOVALI ŽÁDNÝMI PENĚŽNÍMI TRANSAKCEMI a IHNED ZKONTAKTOVALI NEJLÉPE OSOBNĚ SVOJÍ BANKU!!! Nedejte podvodníkům šanci a vše si nejdříve v klidu promyslete!

29. července 2022
por. Mgr. Andrea Muzikantová
tisková mluvčí krajského ředitelství

vytisknout  e-mailem