Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Chodci, pozor!

Strakonice – Buďte vidět, chraňte si své zdraví. (hl. schránka 974 237 116) 

Heslem pro podzimní čas v silniční dopravě je: vidět a být viděn. V podzimních a zimních měsících jsou v silničním provozu chodci vlivem nepříznivého počasí a snížené viditelnosti více ohroženi.

V úterý 10. října 2017 došlo ve Strakonicích ke dvěma dopravním nehodám, srážkám vozidel s chodci. Kolem šesté hodiny ranní srazil řidič vozidla Opel Astra chodkyni, která přecházela za kruhovou křižovatkou u supermarketu Lidl po přechodu pro chodce na zelený světelný signál na semaforu. O necelé dvě hodiny později, v 7,30 hod., přijali policisté další oznámení o nehodě na přechodu pro chodce, tentokrát v ulici Radomyšlská ve Strakonicích, před hlavním vchodem do nemocnice. Řidič vozu Citroen C3 přijíždějící od Radomyšle přehlédl ženu s chlapcem přecházející vozovku po přechodu pro chodce. U obou nehod chodci naštěstí vyvázli s lehkým zraněním. Policisté hledají svědky uvedených nehod, kteří své svědectví mohou předat na tel. č. 974 237 254 nebo osobně na Dopravním inspektorátu, v ulici Na Ohradě ve Strakonicích.

Policisté zároveň apelují v tomto období na chodce, kteří jsou při pohybu na silnicích nejzranitelnější. V podzimním sychravém období by měli být chodci zvláště opatrní. Měli by dbát především na to, aby byli dobře vidět na dostatečnou vzdálenost, což jim umožní například reflexní prvky, které zvýší jejich viditelnost až na 200 metrů.

PŘIPOMENUTÍ

Od 20. února 2016 platí novela zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, která mimo jiné zavádí novou povinnost pro chodce, mít na sobě při chůzi po krajnici za snížené viditelnosti reflexní prvky.

§ 53 odst. 9 zákona č. 361/2000 Sb. zní:

„Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.“

Neoznačený chodec porušením daného pravidla riskuje své zdraví a život, ale zároveň se dopouští přestupku, který může policista na místě vyřešit uložením blokové pokuty až do výše 2 000 korun.

por. Mgr. Jaromíra Nováková, st.pis@pcr.cz

10. října 2017

vytisknout  e-mailem