Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Chodci a cyklisté, vidíme se??

Při dopravně bezpečnostních akcích se zaměřujeme také na viditelnost chodců a cyklistů. 

V uplynulých dnech proběhla napříč celým Olomouckým krajem dopravně bezpečnostní akce zaměřená především na chodce a cyklisty, která by měla přispět ke snížení nepříznivého vývoje dopravních nehod a omezit přetrvávající nekázeň účastníků silničního provozu. Stále platí, že chodci a cyklisté patří k těm nejvíce zranitelným účastníkům silničního provozu.

Zaměřili jsme se proto mimo jiné na kontrolu dodržování povinností chodců, zejména na řádné přecházení přes přechody pro chodce, využívání reflexních prvků ve vymezených případech,  správné chování cyklistů a řidičů koloběžek při pohybu na pozemních komunikacích, kontrolu technického stavu a povinné výbavy jízdních kol a koloběžek, dodržování zákazu užívání alkoholu či jiné návykové látky před nebo v průběhu jízdy u těch účastníků silničního provozu, na které se v tomto směru vztahuje nulová tolerance a dodržování ostatních obecně platných ustanovení zákona o silničním provozu.

Policejní preventisté společně s policisty z dopravních inspektorátů i krajským koordinátorem BESIP věnovali pozornost účastníkům silničního provozu také  u obce Želatovice na Přerovsku a v Mohelnici na Šumpersku. Zaměřili jsme se zejména na používání reflexních prvků u chodců i cyklistů. Těm, co reflexní prvky neměli, jsme vysvětlili, jak je důležité chodit v barevném oblečení a používat reflexní prvky za snížené viditelnosti. Za sníženou viditelnost považujeme nejen noční dobu, ale také soumrak, svítání, silný déšť, sněžení nebo mlhu.

Ti chodci a cyklisté, kteří nebyli vybaveni reflexními prvky, od nás obdrželi malou pozornost v podobě reflexního pásku, přívěsku, reflexní tyčinky do výpletu jízdního kola, přední a zadní LED svítilny nebo dalších doplňků, aby byli lépe vidět.

Materiály pro lepší viditelnost

Viditelnost lze zvýšit vhodnou barvou oblečení a doplňky z fluorescenčních materiálů, které zvyšují světelný kontrast vůči pozadí a prodlužují tak vzdálenost, na jakou může řidič chodce nebo cyklistu zaznamenat.

Fluorescenční materiály – zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku, ve tmě však svou funkci ztrácejí. Nejčastěji používanými barvami jsou jasně žlutá, zelená a oranžová.

Reflexní materiály – odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji a to až na vzdálenost kolem 200 metrů. Výrazně zvyšují viditelnost za tmy a za snížené viditelnosti.

Reflexní materiál je v noci vidět na 3x větší vzdálenost než bílé oblečení a více než na 10x větší vzdálenost než oblečení modré. Při rychlosti 75km/h potřebuje řidič nejméně 31 metrů (1,5 sekundy) na to, aby si uvědomil nebezpečí a odpovídajícím způsobem zareagoval.

V letošním roce vyjížděli policisté v Olomouckém kraji k osmdesáti dopravním nehodám, jejichž účastníkem byl chodec. Tyto nehody si naštěstí nevyžádaly lidský život, nicméně pětasedmdesát jich skončilo zraněním.

por. Mgr. Lenka Vanková
29. srpna 2023

Odkazy do noveho okna

1 Vidíme se_1

1 Vidíme se_1 

Detailní náhled

2 Vidíme se_2

2 Vidíme se_2 

Detailní náhled

3 Vidíme se_3

3 Vidíme se_3 

Detailní náhled

4 Vidíme se_4

4 Vidíme se_4 

Detailní náhled

5 Vidíme se_5

5 Vidíme se_5 

Detailní náhled

6 Vidíme se_6

6 Vidíme se_6 

Detailní náhled

7 Vidíme se_7

7 Vidíme se_7 

Detailní náhled

8 Vidíme se_8

8 Vidíme se_8 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem