Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Chcete investovat? Dobře si rozmyslete kde a nenaleťte podvodníkovi.

MLADOBOLESLAVSKO - 42letá žena přišla o více než půl milionu. 

Investovat do akcií prosperují energetické společnosti se ke konci měsíce března rozhodla 42letá žena z Mladoboleslavska. Ta na sociálních sítích uviděla inzerát, který investování nabízel. Poškozená žena na inzerát reagovala a vyplnila požadované kontaktní údaje. Záhy jí kontaktovala žena vystupující jako zástupkyně energetické společnosti.

Podvodnice pak ženu navedla k dalším krokům, kde a jakým způsobem se má zaregistrovat. Poškozená podle pokynů postupovala a zaslala i částku 4 tisíce korun na investiční účet. Druhý den jí kontaktoval další muž z energetické firmy a chtěl s poškozenou probrat další možnosti investic. Poškozená mu ale sdělila, že si vše rozmyslela a zaslané peníze chce vrátit. Podvodník ženě řekl, že v navrácení peněž není žádný problém, je však nutné, aby si do svého počítače stáhla aplikaci umožňující vzdálený přístup, což žena učinila.

Dále dle pokynů vyfotila i svůj občanský průkaz a přihlásila se do internetového bankovnictví. Podvodník tak získal volný přístup do ženina počítače a bankovního účtu, kde si na jiný účet odeslal 50 tisíc korun a na ženu sjednal úvěr ve výši 500 tisíc korun, které si následně odeslal na dva cizí účty. Poškozená tak přišla o částku 550 tisíc korun.

Mladoboleslavští policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněnému zásahu do počítačového systému nebo nosiči informací a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což pachateli v případě dopadení a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na 8 let.

Na co si dávat pozor?
FALEŠNÉ INVESTICE
KRYPTOMĚNY V RUKOU PODVODNÍKŮ

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
25. dubna 2023

vytisknout  e-mailem