Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Chceš být připraven a ne překvapen, podveden a okraden? Mysli než klikneš!

PŘÍBRAM - Projekt příbramské policie: MYSLI, NEŽ KLIKNEŠ! – kriminalisté analyzují on-line prostor a veřejnosti sdílejí podvodné inzeráty a nabídky, na které nemají reagovat. 

Každodenně na nás „útočí“ z veřejného prostoru sociálních sítí desítky rádoby velmi zajímavých, lukrativních, lákavých a neodolatelných nabídek, které slibují výhodné investice a rychlé zbohatnutí. Vzbuzení důvěryhodnosti podtrhují podvodníci fotkami známých osobností, ale například i finančních ústavů. Tyto nabídky však mají ve svém konečném důsledku značně „ničivý“ dopad na ty, kteří uvěří . . . a kliknou. Přijdou pak o své veškeré úspory, případně se doživotně zadluží úvěry, které vlastně ani nechtěli, ale podvodníci je svou zdatnou komunikací přesvědčí k opaku.

Příbramští kriminalisté proto zahájili projekt s názvem "MYSLI, NEŽ KLIKNEŠ!", jehož cílem je monitorovat sociální sítě a zveřejňovat konkrétní inzeráty, na které není v žádném případě vhodné reagovat, neboť jsou podvodné. Tyto inzeráty kriminalisté současně umisťují  na aktualizované webové stránce. Tímto způsobem se občané mohou snadno, rychle, a hlavně aktuálně dozvědět o podvodných praktikách, být včas informováni a vyhnout se tak potenciálním finančním ztrátám.

Chcete být informováni o podvodných inzerátech a „výhodných“ nabídkách v prostoru sociálních sítí? Uložte si webovou stránku https://www.bezpecnapribram.cz/kyberkriminalita  pro aktuální informace online. Společně můžeme předejít některým případům a ochránit vás, občany.

Pro rychlost, aktuálnost a dostupnost informací byl též zřízen facebookový profil projektu "Prevence kyberkriminality".

Přestože není možné ochránit všechny občany před podobnými nabídkami a praktikami, věříme, že osvětou a upozorněními na konkrétní podvodné inzeráty můžeme alespoň snížit počet těch, kteří těmto nečestným praktikám podlehnou.

Příbramští kriminalisté plánují ještě další aktivity v rámci projektu „MYSLI, NEŽ KLIKNEŠ!“, a to kromě osvěty na webových stránkách „Bezpečný kraj“ a „bezpečná města“ také „Kurzy kyberkriminality pro střední školy“ s aktivním zapojením studentů, ukončené osvědčením o absolvování kurzu.


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
9. ledna 2024

Odkazy do noveho okna

FB stránky

FB stránky 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem