Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Chalupy terčem zlodějů

Zabezpečte si rekreační objekty  

Pomalu, ale jistě končí sezóna chatařů a chalupářů. Drtivá většina z nich svá letní „sídla“ zazimovávají a vracejí se na zimu do měst. Mnohé chalupářské osady, které se nacházejí na samotách, jsou pak celé dlouhé zimní měsíce zcela opuštěné. Toho si jsou bohužel vědomi i zloději, kterým tak může začít „sezóna“.
Tuto situaci nepodceňuje ani Policie České republiky. Policisté na Rychnovsku na sklonku podzimu  i v zimě provádějí namátkově pátrací akce právě v místech chalupářských a chatařských osad. Jednotlivé hlídky policistů kontrolují, zda uvedené rekreační objekty nenesou stopy po nevítaných návštěvách. Sledují, zda se v těchto oblastech nepohybují neznámí lidé. Kontrolují, jak jsou objekty zabezpečené. Většinou formou lístků tu nechávají majitelům chat a chalup vzkaz, že jejich majetek policie zkontrolovala.
V zájmu ochrany majetku však nestačí pouze tyto akce, které se odehrávají v režii policie. Proto „muži zákona“ apelují na samotné majitele rekreačních objektů, aby si svá sídla řádně zajistili proti zlodějům.
Ti často využívají opuštěnosti celých chatařských a chalupářských kolonií. Vybírají si objekty a vnikají do nich. Tady  mnohdy berou vše, na co přijdou a hlavně, co lze dobře zpeněžit. Pokud to je jen trochu možné, měli by si majitelé chat a chalup na zimu raději cennější věci odvézt zpět domů. Zloději si berou veškerou elektroniku, ale i dnes velmi rozšířenou zahradní techniku, a to počínaje sekačkami na trávu, po nákladné sekery, křovinořezy, motorové pily a podobně. Do chat a chalup se nestahují jenom zloději, ale i bezdomovci a různí tuláci, kteří tu hledají azyl před dlouhou zimou a nevlídným počasím.
Majitelé těchto objektů by tedy neměli podceňovat ani jejich zabezpečení. První překážkou pro případné zloděje jsou dobře zajištěná okna, zavřené okenice. Lze použít ochranné fólie, ale i mříže. To platí samozřejmě i u vchodových dveří. V současné době trh nabízí řadu zařízení jako jsou různé typy elektrické signalizace.
Před zazimováním chalupy či chaty je vhodné schovat žebříky, aby majitel sám neusnadnil zloději přístup do objektu. Stejně tak by si vlastníci nemovitostí měli ukrýt různé nářadí, jako jsou rýče, lopaty, krumpáče či sekyry, kterými lze také „dobře“ rozbít dveře a sjednat si tak vstup do objektu.

Nezvaný host v chalupě

19. října 2010
nstržm. ŠárkaEhlová

vytisknout  e-mailem