Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Čeští snipeři jsou nejlepší na světě

Ve dnech 27. – 31. května 2011 se v maďarské Budapešti konal jubilejní X. ročník mistrovství světa ve střelbě z odstřelovací pušky. V policejní kategorii vyhrál tým odstřelovačů Útvaru rychlého nasazení (URNA) Policie České republiky, ve vojenské kategorii se na druhém místě umístil tým složený z policisty URNA a příslušníka Armády ČR. Český armádní tým získal bronzovou medaili a potvrdil tak kvality našich střelců. 

Této prestižní akce se účastnilo celkem 80 týmů z celého světa - 38 v policejní, 21 ve vojenské kategorii. Své síly změřili „nejlepší z nejlepších“, jak ostatně hlásá slogan mistrovství. Byli zde specialisté se zkušeností z řady vojenských operací - z minulosti i současnosti. O titul spolu soupeřili například veteráni války ve Vietnamu spolu s protiteroristickými komandy působícími na území Ruské federace, v Afghánistánu či Iráku. Velmi kvalitní byly i týmy z Číny, Rakouska či Německa. I ti nejlepší policejní odstřelovači na světě se ale museli sklonit před našimi policisty URNA, kteří svým vítězstvím potvrdili dlouhodobě kvalitní výsledky dosahující nejen na mezinárodních sportovních kláních, ale především při výkonu služby a plnění úkolů Policie ČR. Právem jim tak patřilo zlato. Za nimi skončila Čína, bronz putoval do Rakouska.
 
Pozadu nezůstala ani Armáda České republiky. Stejně jako URNA vyslali na mistrovství své odstřelovače i vojáci z prostějovské 601. skupiny speciálních a Vojenská policie. Právě dvoučlenný tým Vojenské policie vystřílel ve své kategorii třetí místo. Nestačil však na svého kolegu z 601., který ve společném týmu s policistou URNA obsadil stříbrnou pozici. Na zlato, které získali čínští armádní odstřelovači, jim chybělo pouze několik málo bodů.
 
Úspěch je o to cennější, že ještě v den zahájení maďarského světového mistrovství se všechny naše týmy nacházely na území České republiky. V době od 24. do 27. května 2011 zde ve vojenském prostoru Libavá probíhala mezinárodní střelecká soutěž „O pohár policejního prezidenta.“ Pro odstřelovače z URNY tak v Budapešti pokračovalo „zlaté tažení,“ které začalo už na Libavé.

Mistrovství světa bylo limitováno maximální ráží zbraní. Nejvyšší možnou byla .338 Lapua Magnum. K vidění tak byly nejrůznější druhy zbraní řady světových výrobců. Pestré bylo i složení soutěžních disciplín. Jejich náročnost byla odstupňována bodově podle toho, jakým způsobem byl cíl zasažen a o jak náročnou disciplínu se jednalo. Policisté a vojáci stříleli na vzdálenost od 20 do 410 m, ze všech možných pozic, po fyzické zátěži, z jedoucího vozidla, volně z ruky i s oporou, s různými časovými limity či bez časového omezení, štafetově i jednotlivě. Střílelo se ve dne, v noci, na louce nebo třeba v simulovaných pouštních podmínkách.
 
Mezi nejnáročnější patřila například střelba na 60 m, při které musel odstřelovač během 10 vteřin jednou ranou vleže zasáhnout ostří zabodnutého nože, a to tak, aby se kulka rozpůlila na dvě stejné části. Náročná byla rovněž střelba na cíl z jedoucího kamionu, která vyžadovala přesné výpočty k tomu, aby byl zásah cíle úspěšný. Náročnost těchto úkolů odpovídala tomu, že se na mistrovství skutečně sešla světová špička ve svém oboru.
 
Před zmáčknutím spouště musí odstřelovač počítat nejen se vzdáleností cíle či jeho pohybem, ale i s úhlem střelby, rychlostí a směrem větru, stejně jako s dalšími fyzikálními vlastnostmi prostředí schopnými ovlivnit přesné zasažení cíle. Musí si být jistý, že vystřelená kulka ze služební zbraně zasáhne vždy pouze požadovaný cíl. V opačném případě by byly ohroženy životy osob a ostatních kolegů, kteří na něho spoléhají. Zákrok zásahové jednotky, ať už policejní či vojenské, je vždy týmovou prací. Proto si odstřelovači týmového vítězství na mistrovství cení více, než úspěchů v kategorii jednotlivců. I když i v té dosáhli na medailová umístění.
 
Více informací o Útvaru rychlého nasazení najdete zde.  Fotografie z mistrovství najdete ve fotogalerii.
 
 
 
kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
17.06.2011

vytisknout  e-mailem