Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Čeští občané pomáhají legalizovat výnosy z trestné činnosti

Policie ČR varuje před nárůstem případů zneužívání českých občanů, kterým je nabízena zdánlivě legální pracovní činnost s pracovní smlouvou, spočívající v poskytnutí jejich bankovních účtů k převodům peněz. 

Na účet českého občana je odeslána určitá částka, kterou má následně v hotovosti vybrat a zaslat do zahraniční prostřednictvím společností, které umožnují hotovostní převod peněz po celém světě (např. Wester Union).  Za tuto činnost pachatelé nabízejí provizi ve výši cca 5% z převedeného obnosu.
 
Prostředky, na jejichž převodu se takto oslovení lidé podílejí, pocházejí z trestné činnosti. Nejčastěji se jedná o částky, které neznámý pachatel neoprávněně odčerpá z účtu poškozeného, ke kterému získal přístup „počítačovým útokem“ na internetové bankovnictví uživatele.
 
Občané, kteří přistoupí na tuto pracovní smlouvu, vystupují v pozici tvz. „bílých koní“, nicméně stávají se součástí podvodných převodů, jejichž pomocí dochází k legalizaci těchto finančních prostředků, a vystavují se nebezpeční trestního postihu v délce až čtyř let za trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti.
 
Signálem, že se nejedná o seriózní pracovní nabídku, by pro případně zájemce mohlo být to, že:
  • podmínkou uzavření smlouvy je vlastnictví osobního účtu,
  • za „pouhé“ převedení finanční hotovosti je slibována vysoká provize,
  • ke komunikaci dochází obvykle pouze elektronicky, bez osobního kontaktu a tato komunikace je v podstatě anonymní,
  • ve smlouvě jsou často gramatické chyby a nestandartní slovosled.
 
V případě, že Vás někdo touto formou již oslovil nebo jste se s takovým případem setkali např. ve svém okolí, můžete kontaktovat Policii ČR prostřednictvím on-line formuláře Hlášení kyberkriminality.
 
 
8. července 2014
pplk. Mgr. Petra Strašilová
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem