Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Český pitaval

S neskrývanou radostí Vám poprvé v Ostravě představujeme zbrusu nový projekt Český pitaval. 

     Tento nezvyklý titul  bude od 17.3.2009 náležet všímavým, odvážným lidem za příkladnou pomoc při zadržení či vypátrání pachatelů trestných činů.
     Za zrodem nového projektu stála absence okamžitého ocenění neobvyklých případů pomoci v boji s trestnou činností. Různé „hrdinské“ činy nebyly dosud odměňovány vůbec, nebo se situace řešila všemožnými způsoby podle nápaditosti osoby, která si skutku všimla a ocenila jej.

Fotogalerie z Českého pitavala je k nahlédnutí ZDE.

     Historický první ocenění Českých pitavalů se uskutečnilo v úterý 17. března 2009 v 10.00 hodin v Ostravě. „Duchovními rodiči“ projektu se stali Česká pojišťovna a Městské ředitelství policie Ostrava. „Novorozený“ Český pitaval volně navazuje na dosavadní více než čtyřleté partnerství České pojišťovny a Policie ČR při společném projektu Gentleman silnic. Mimochodem – i Gentleman silnic začínal v Moravskoslezském kraji.

     Hned dva nebojácní muži byli oceněni titulem Český pitaval. Z rukou ředitele Městského ředitelství policie Ostrava, plk. Mgr. Tomáše Landsfelda, a ředitele ostravské pobočky České pojišťovny, Ing. Petra Musila, převzal certifikát i navigaci Lubomír Holingr z Ostravy. Pan Holingr zadržel 3.2.2009, kolem 18.15 hodin, pachatele nebezpečného protiprávního jednání. 54letý obviněný pravděpodobně dva roky, zhruba dvakrát týdně, chodil na ulici Ostrčilovu v Moravské Ostravě. Muž měl pozorovat okny cvičící děvčata v tělocvičně, na ulici se obnažovat a třít si pohlavní úd (onanovat).
Muže spatřila již v lednu, pravděpodobně 21.1.2009, kolem 18.30 hodin, 32letá oznamovatelka při cestě z práce. Uviděla onanujícího muže, který se díval na předmětný objekt. Věc telefonicky oznámila Městské policii Ostrava, muž však nebyl vypátrán. Situace se opakovala dne 3.2.2009, kolem 18.15 hodin, kdy při návratu z práce si opět všimla muže zírajícího do oken tělocvičny. Své zjištění proto ihned sdělila manželovi, který se nejprve z okna na muže také díval. Opravdu zjistil, že muž nahlíží do oken tělocvičny a manipuluje rukama pod tepláky. Svědek na nic nečekal, seběhl před dům, kde muže zadržel, zatímco manželka přivolala strážníky. Těm pak 54letého podezřelého muž předal. V průběhu prověřování byla zjištěna neradostná fakta. Muž měl k oknům tělocvičny docházet zhruba dva roky, průměrně dvakrát týdně. Při pohledu na cvičící děvčata se měl ukájet.  Zhruba v polovině ledna, šla 10letá žákyně páté třídy, ráno pro 11letou kamarádku jako každý den. Spolu pak chodily do školy. Před domem (u kontejnerů na odpad) na ulici Nádražní, si však dívka všimla  muže se staženými kalhotami, jdoucího k ní. Dostala strach a rychle utekla ke kamarádce. Vystrašená děvčata informovala matku i třídní učitelku. 54letý obviněný důchodce se má léčit na psychiatrii, v minulosti byl odsouzen. Muž je ženatý, otcem dcery. Manželce měl tvrdit, že chodí na nákupy. Pozorování cvičících žen a dívek jej mělo vzrušovat. Viníkovi hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

     Druhým, okamžitě a bez váhání reagujícím mužem byl Tomáš Bartoš. I jemu tak náleží titul Českého pitavala. Dne 2.2.2009, kolem 17.15 hodin, došlo v Ostravě-Porubě na ulici Opavské k dopravní nehodě. 81letý muž, jdoucí po vyznačeném přechodu pro chodce, byl zachycen vozidlem zn. Škoda Ocatvia. 37letý řidič přejel seniorovi pravou nohu, vozidlo pak zůstalo v tramvajovém kolejišti. Řidič z místa nehody odešel. Do „děje“ vstoupil všímavý svědek, který šel za řidičem a věc oznámil policistům. Muž byl pak díky všímavosti zadržen policisty v baru na Opavské ulici. Provedená orientační dechová zkouška u řidiče vykázala hodnotu 2,66 promile. Řidič se podrobil lékařskému vyšetření i odběru krve. Doznal i požití alkoholu, odpoledne strávil u piva a slivovice. 81letý senior byl převezen do nemocnice k ošetření dolní končetiny. Do domácího léčení byl propuštěn i s francouzskými holemi.
Policejní komisař muži sdělil obvinění pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky a hrozí mu tak trest odnětí svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti.

     Oba Čeští pitavalové víc než jasně ukázali všem dalším, že i ve velkém městě se dá všímavostí, včasnou reakcí, rozumnou osobní statečností pomoci v boji s trestnou činností. Věříme, že i nadále se budeme setkávat s takovými silnými lidskými vzory, kterým není osud cizích lidí lhostejný. Slavnostní, významný den bude oběma pánům připomínat nejen certifikát, ale také dárek – navigace, která napomůže v hledání „správné“ cesty. Jsme přesvědčeni, že i v ostatních místech země se najdou odvážní lidé, kteří policistům pomohou při zadržení pachatele či objasnění trestného činu. Ocenění titulem Český pitaval tak může v případě zájmu a podpory dalších lidí zamířit z Ostravy i do ostatních koutů země.

Odkazy do noveho okna

Pitaval 01

Pitaval 01 

Detailní náhled

Pitaval 02

Pitaval 02 

Detailní náhled

Pitaval 03

Pitaval 03 

Detailní náhled

Pitaval 04

Pitaval 04 

Detailní náhled

Pitaval 05

Pitaval 05 

Detailní náhled

Pitaval 06

Pitaval 06 

Detailní náhled

Pitaval 07

Pitaval 07 

Detailní náhled

Pitaval 08

Pitaval 08 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem