Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Český kontingent odvádí v Makedonii skvělou práci

Velitele českých policistů přijal makedonský prezident. 

Význam makedonské pohraniční policie s migrační krizí vzrůstá a je vysoce ceněn. Již několik měsíců je nedílnou součástí boje proti nelegální migraci i nasazení desítek českých policistů. Ti jsou aktuálně spolu s kolegy z Chorvatska, Rakouska, Maďarska a Slovinska zařazeni k výkonu služby přímo na jižní hranici Makedonie, která se stala branou pro nelegální migranty z Řecka.

Aktuálně je na makedonsko – řecké hranici nasazeno čtyřicet policistů. Jedná se již o čtvrtý kontingent, který pomáhá s ochranou schengenského prostoru. Jejich služba probíhá přímo na hranici, i ve vnitrozemí okolí města Gevgelije.

Důkazem významu pohraniční policie bylo i slavnostní předávání vyznamenání oddělení pohraniční policie a migrace a jednotce školicího střediska makedonského ministerstva vnitra. Slavnostní akt, za účasti prezidenta Republiky Makedonie Gjorge Ivanova, vrcholných představitelů politického života, zástupců diplomatického sboru a mezinárodních policejních jednotek, proběhl v pátek na nádvoří prezidentského paláce ve Skopje.

V projevu k účastníkům připomněl prezident Ivanov zátěž, kterou pro bezpečnostní složky znamenal průchod téměř osmi set tisíc uprchlíků během několika posledních měsíců i zatížení, jaké přineslo uzavření balkánské trasy. To vedlo k zadržení desítek tisíc migrantů při pokusu o vstup na území Republiky Makedonie. Zároveň ocenil práci všech bezpečnostních složek státu a zvláště příslušníků pohraniční policie, kterým pomáhá právě nasazení českých policistů. Zdůraznil pevné odhodlání Republiky Makedonie aktivně pomáhat se zvládáním migrační krize a zároveň vyjádřil vděčnost všem zemím, které od začátku migrační krize vyslaly do Makedonie své policejní jednotky.

Po skončení oficiální části programu se prezident Gjorge Ivanov neformálně setkal také s pplk. Tomášem Kudláčkem, velitelem českého kontingentu a osobně mu poděkoval za dobrou práci a pomoc českých policistů. Ve stejném duchu hovořil i s představiteli rakouského, chorvatského a maďarského kontingentu.

Osobní poděkování za práci všech českých policistů v Makedonii ocenil i policejní prezident, genmjr. Tomáš Tuhý. „Jsem velmi rád, že Česká republika jako jedna z prvních nabídla makedonským kolegům pomoc a čeští policisté svou profesionalitou a osobním nasazením pomáhají v Makedonii a šíří dobré jméno České republiky,“ uvedl policejní prezident. „Ochrana schengenského prostoru je pro nás velkým úkolem a jsem připraveni se aktivně podílet na všech krocích, které povedou ke zvýšení bezpečnosti v Evropě,“ dodal Tomáš Tuhý.

Policisté se z Makedonie vrátí 12. září, již dnes je však jasné, že je vystřídá další čtyřicítka mužů a žen v uniformách Policie ČR. Nově budou čeští policisté nasazeni také v Maďarsku, kam se vracejí po deseti měsících.

 

plk. Ing. Jana Macalíková
tisková mluvčí PP ČR

Odkazy do noveho okna

Makedonie 01

Makedonie 01 

Detailní náhled

Makedonie 02

Makedonie 02 

Detailní náhled

Makedonie 03

Makedonie 03 

Detailní náhled

Makedonie 04

Makedonie 04 

Detailní náhled

Makedonie 05

Makedonie 05 

Detailní náhled

Makedonie 06

Makedonie 06 

Detailní náhled

Makedonie 07

Makedonie 07 

Detailní náhled

Makedonie 08

Makedonie 08 

Detailní náhled

Makedonie 09

Makedonie 09 

Detailní náhled

Makedonie 10

Makedonie 10 

Detailní náhled

Makedonie 11

Makedonie 11 

Detailní náhled

Makedonie 12

Makedonie 12 

Detailní náhled

Makedonie 13

Makedonie 13 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem