Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Česko-polské dopravní hlídky v kraji

KRAJ - Mezinárodní spolupráce pokračuje 

Policisté z Dopravního inspektorátu Rychnov nad Kněžnou 22. května 2017 prováděli společně s polskými policisty dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu ve smíšené hlídce a při své činnosti se zaměřovali nejen na dodržování základních pravidel pro řidiče, ale také monitorovali pohyb vozidel přijíždějících z či do Polské republiky. Specifikem výkonu služby této smíšené hlídky bylo především velmi časté střídání kontrolních bodů na trasách, které používají polští zaměstnanci jezdící do Průmyslové zóny Kvasiny – Policie ČR tímto přístupem reaguje na podněty občanů a snaží se působit v co největší lokalitě a dohlížet na bezpečnost provozu v maximální možné míře.

Při tomto dopravním opatření bylo u řidičů zjištěno celkem 7 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, z nichž v 6 případech řidiči nerespektovali maximální povolenou rychlost v obci a v jednom případě řidič řídil vozidlo v nevyhovujícím technickém stavu.

Následující den, tj. 23. května 2017, vytvořili policisté Dopravní inspektorátu Trutnov společně s polskými kolegy obdobnou hlídku, jejíž úkoly byly především dohlížet na dodržování silničních pravidel na objízdné trase města Náchod, která vede přes Trutnov a blízké okolí. Článek věnující se tomuto opatření naleznete ZDE.

Při podobných akcích platí, že přítomnost polského policisty nejenomže působí preventivně na polské řidiče, ale také dává veřejnosti jasný signál o tom, že Česká i Polská republika velmi intenzivně spolupracují při dohledu na veřejný pořádek a na plynulost a bezpečnost silničního provozu. Zároveň jsou touto cestou překonávány jazykové bariéry a čeští policisté mohou prostřednictvím polských kolegů maximálně účelně působit na polské řidiče nerespektující české zákony.

Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje bude i nadále v tomto modelu spolupráce pokračovat.

por. PhDr. Ondřej Moravčík
23.5.2017, 15:15

vytisknout  e-mailem