Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Červená není návrh, ale příkaz

KRAJ – Dopravní policisté v ulicích Hradce Králové. 

Dopravní policisté se v úterý 12. listopadu 2019 v rámci dopravně bezpečnostní akce vypravili do terénu, kde dohlíželi na bezpečnost a plynulost silničního provozu. Akce se konala od 8:00 do 16:00 hodin na hlavních křižovatkách v Hradci Králové.

V ulicích samotného města se muži zákona zaměřili na častý nešvar řidičů, nerespektování červené na semaforech. Neuposlechnutí výzvy "Stůj!" a nezastavení vozidla  na signál je nejenom v centru na frekventovaných komunikacích jednou z častých příčin dopravních nehod. 
 
Několik hlídek hradeckých dopravních policistů kontrolovalo kromě jízdy na červenou také dodržování stanovené rychlosti, způsob jízdy a dodržování pravidel silničního provozu na místech s vyšším dopravním zatížením, používání bezpečnostních pásů, držení mobilních telefonů v ruce, či technický stav motorových vozidel. 

Během akce policisté zjistili celkem 35 přestupků, z toho 15 při jízdě na červenou. Dále také  v 5 případech vozidlo nesplňovalo technický stav,  4x řidiči telefonovali za jízdy s mobilním telefonem v ruce a 3x jeli za snížené viditelnosti bez zapnutých světel. Příkazním řízením na místě muži zákona vyřešili všech 35 přestupků, za které řidičům uložili sankce v celkové výši 41 200 Kč.
 
V případě jízdy na červenou řidičům hrozí v příkazním řízení na místě pokuta do 2 500 Kč. Ve správním řízení pak pokuta 2 500 Kč - 5 000 Kč. V případě, že spáchali přestupek v posledních 12 měsících alespoň dvakrát či vícekrát, pak pokuta 4 000 Kč - 7 500 Kč a zákaz činnosti na 1 - 6 měsíců. Zároveň je jim připsáno 5 trestných bodů. Za jízdu s mobilním telefonem v ruce pak pokuta na místě až 1000 Kč a 2 trestné body.

Celý týden navíc probíhá dopravně bezpečnostní akce, při které dopravní policisté upozorňují chodce a cyklisty na změněné světelné podmínky a radí jim,  jak zvýšit svoji viditelnost.

por. Mgr. Lucie Konečná
13.11.2019, 12:00 hod

vytisknout  e-mailem