Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Černé září

Datum 5. září se nesmazatelně zapsal černým písmem do historie novodobých olympijských her. 

Celou akci připravil a zorganizoval Abou Daoud. Do Mnichova přivezl zbraně, které ukryl na nádraží v samoobslužných boxech. Pomocí své známé, která byla provdána za pedagoga  mnichovské university a  která přesvědčila strážné na bráně  olympijské vesnice, že Abou Daoud je  představitel brazilské delegace, měl možnost   si prohlédnout olympijskou vesnici. Dostal  se i k pavilonu pro izraelské sportovce. Svou návštěvu  zopakoval  ještě další den, tentokrát již s dvěma  veliteli vražedného komanda. Přímo na místě jim vysvětlil svůj plán. Hlavním cílem nebylo Izraelce pobít, ale vzít je jako rukojmí. Abou Daoud  před zahájením akce dopředu připravil texty ultimát, kterým únosci budou požadovat  propuštění  236 palestinských  vězňů v Izraeli.

Akce započala v ranních hodinách 5. září  1972.  Neproběhla ale podle představ teroristů Bylo zajato jen 13 sportovců, přičemž Daoudův předpoklad byl minimálně  dvojnásobný.  Napadení izraelští sportovci, trenéři i rozhodčí  se navíc ozbrojeným útočníkům   neohroženě postavili, dva na to doplatili životem, dalším dvěma se podařilo uniknout. Izraelská vláda odmítla propustit palestinské vězně. Mezitím  německá strana  zajistila převoz  8 únosců a  zbylých 9 rukojmích 2 vrtulníky na mnichovské letiště.  Odtud měli odletět do Egypta. K tomu nedošlo. Po zásahu německého  protiteroristického komanda bylo na letišti   zastřeleno 5 teroristů, další 3 zajati. Bohužel   Němci nezabránili smrti   všech 9 rukojmích.  Při zásahu zemřel i jeden německý policista.

Abou Daoud toto vše sledoval  v televizi na hotelovém pokoji. Po ukončení akce  německé policie spěšně opustil hotel a odletěl  do Tunisu.

V roce 1977 se v tisku  objevilo  jeho jméno v souvislosti  s masakrem Izraelců v Mnichově 1972.  V té době  se zdržoval v Paříži.  Na základě  zatykače německých úřadů byl zadržen z důvodů spolupachatelství při braní rukojmí, vraždách a pumových atentátech. V průběhu jeho zadržení ale nebyla dle francouzských úřadů   stoprocentně zjištěna jeho pravá totožnost,  a proto byl jen vyhoštěn do Alžírska.  

Po tomto incidentu se Abou Daoud snažil pohybovat jen ve spřátelených destinacích. K nim patřilo i socialistické Československo. Poté, co bylo již oficiálně jeho jméno spojeno s mnichovským masakrem,  navštívil naši zemi několikrát. Podle záznamů StB  Abou Daoud v červnu 1977 přicestoval do Prahy  paradoxně u příležitosti zasedání Mezinárodního olympijského výboru. V  srpnu 1978 se v Československu   opět vyskytoval coby  alžírský občan Amara Salem Azeman.   StB o jeho návštěvách věděla. Monitorovala jeho pohyb a bylo jí jasné, že důvodem jeho pobytu   není turistika, ale schůzky  s cizími státními příslušníky a arabskými diplomaty se vztahem k problematice mezinárodního terorismu.  Taktéž bylo příslušníkům StB známo,  že Abou Daoud se prokazuje falešnými  cestovními pasy.  Jedinou reakcí StB bylo, že pobyt na území  Československa byl Abou Daoudovi  oficiálně  zakázán. Přesto minimálně  v dubnu 1989 coby  irácký občan Mahdik Tarik Shakira Československo znovu prokazatelně  navštívil.

Vyšetřovatelé Úřadu dokumentace a vyšetřování  zločinů komunismu  se počátkem roku 2006 pokusili prověřit, zda se odpovědní funkcionáři StB nedopustili trestného činu tím, že    přestože měli informace o tom, že se na našem území pohybuje mezinárodně hledaný terorista, nijak nekonali. Dozorující státní zástupce v   pasivním přístupu  vedení StB ale žádné podezření  z trestného činu neshledal  a tímto bylo prověřování  okolností  pobytu Abou Daouda na našem území ukončeno. 

Přesto je dobré si tyto události  připomínat. V    srpnu  1981 v Polsku byl na  Abou Daouda spáchán  atentát v hotelové kavárně, čímž nebyl  ohrožen život  jen  palestinského teroristy ale i ostatních  návštěvníků hotelu.  Abou Daoud,   přestože byl 5x střelen do tváře, útok přežil. Pobyt Abou Daouda v naší zemi proběhl naštěstí  bez incidentů. Kdyby tomu tak nebylo, možná by prověřování odpovědnosti vedoucích pracovníků  StB  neskončilo  dřív, než začalo.  Ale to je kdyby…

Ing. Josef Mareš
5. 9. 2022

vytisknout  e-mailem