Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva

ze společné tiskové konference Národní protidrogové centrály SKPV PČR, Celního ředitelství Plzeň, České obchodní inspekce a zástupce Celní správy SRN  

            Dne 8. 9. 2011 byla detektivy Národní protidrogové centrály Služby kriminální policie a vyšetřování Policie České republiky expozitury Plzeň (dále jen NPC) ukončena operace s krycím názvem „MERCATO“.
 
            Po ročním prověřování detektivové NPC expozitury Plzeň ve spolupráci se Zásahovou jednotkou Krajského ředitelství Policie Plzeň, příslušníky Celního ředitelství Plzeň a pracovníků České obchodní inspekce, inspektorátu Plzeňského a Karlovarského (dále jen ČOI) provedli rozsáhlou prohlídku tržnice Lipový dvůr v Aši.
 
            Cílem této prohlídky bylo potvrzení faktu, že od přesně nezjištěné doby, nejpozději však od měsíce ledna 2010 do současné doby dochází na tržnici Lipový dvůr v Aši ze strany vietnamských trhovců k distribuci omamných a psychotropních látek, konkrétně pervitinu a marihuany, občanům SRN. Tito drogy následně vyváželi do Spolkové republiky Německo za účelem dalšího prodeje.
 
            Výsledkem této prohlídky bylo zajištění celkem 660g metamfetaminu (pervitinu) se 75 % účinné báze, 2500g marihuany a 103 ks tablet extáze. Prodejem těchto drog v rámci pouliční distribuce si mohli trhovci přijít na finanční prostředky ve výši cca 1,700.000,- Kč. V rámci tohoto trestního řízení klade policejní rada NPC expozitury Plzeň zadrženým osobám za vinu prodej dalších 1770 g pervitinu a 1600g marihuany do SRN. Vzhledem k tomu, že v současné době má běžný gram pervitinu při pouličním prodeji obsah účinné látky mezi 20 až 30% procenty, dá se předpokládat, že by byl s největší pravděpodobností ještě naředěn. Jeho cena by tak o 100% vzrostla.
 
                Na základě výsledků trestního řízení policejní rada NPC obvinil celkem 7 osob:
  • 3 osoby pro pokračující zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami s jedy podle § 283 odst. 1, odst. 3 písm. c) trestního zákoníku
  • 2 osoby pro zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami s jedy podle § 283 odst. 1, odst. 2 písm. c) trestního zákoníku
  • 1 osoba pro pokračující zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami s jedy podle § 283 odst. 1, odst. 3 písm. c) trestního zákoníku a pro zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami s jedy podle § 283 odst. 1, odst. 2 písm. c) trestního zákoníku
  • 1 osoba pro přečin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami s jedy podle § 283 odst. 1 trestního zákoníku,
za což jim v případě prokázání viny a pravomocného odsouzení hrozí trest odnětí svobody v rozmezí 8 až 12 let. Na základě rozhodnutí soudců Okresního soudu Plzeň-Jih , bylo 6 osob umístěno do vazby a 1 osoba je stíhána na svobodě.
  
            V rámci této operace detektivové NPC expozitury Plzeň úzce spolupracovali s orgány Celní správy Plzeň a ČOI inspektorátu Plzeňského a Karlovarského.
 
            V součinnosti s příslušníky Celního ředitelství Plzeň se při prohlídce tržnice podařilo zajistit celkem 735.840 kusů (36.792 kusů krabiček) nelegálních cigaret. Únik na spotřební dani, cle a DPH ze zajištěných cigaret činí 2.066.520 Kč. Z větší části se jednalo o cigarety s ukrajinskými kolky nebo s kolky dalších států, ze kterých se k nám cigarety v poslední době nelegálně dováží. Déle bylo zajištěno 146,5 litru (151 lahví) alkoholických nápojů bez kontrolní pásky, z něhož únik na dani činí přes 16 tisíc Kč.
 
             Výsledkem kontroly tržnice inspektorů ČOI bylo zajištění téměř 38 000 ks padělků více než 50 různých chráněných obchodních značek a nelegálních kopií hudebních a filmových nosičů, jejich hodnota vyčíslena v ceně originálů by přesáhla 43 milionů korun. Nejvíce zajištěného zboží představovaly textilní výrobky, dále audio a videokazety, v menším množství pak obuv a také hodinky. Nejčastěji byly výrobky označeny ochrannou známkou Jack Wolfskin, Bench, Ed Hardy a Adidas, Lacoste a Burton. Kontrola byla zpočátku zaměřena na  stánky pronajaté 14 konkrétním podnikatelům, s nimiž bude po odborném posouzení výrobků a potvrzení, že se jedná o padělky, tj. výrobky porušující některá práva duševního vlastnictví, zahájeno správní řízení za porušení zákona o ochraně spotřebitele, konkrétně užití zákonem zakázaných klamavých obchodních praktik. Dále inspektoři ČOI pokračovali kontrolou ve 27 anonymních objektech, otevřených Policií ČR na základě příkazu soudce příslušného Okresního soudu Plzeň - Jih. Kontrola prokázala, že tyto prostory ve většině případů sloužily k uskladnění falzifikátů, které byly zabrány a následně uskladněny do doby pravomocného rozhodnutí mimo dosah kontrolovaných osob.

 
Zpracoval:
kpt. Mgr. Michal Hammer
Tiskový mluvčí NPC SKPV PČR
23.9.2011 

vytisknout  e-mailem