Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva operace "NAJA"

Dne 4. listopadu 2010 byla pracovníky Národní protidrogové centrály služby kriminální policie ukončena operace s krycím názvem „NAJA“.  

Tisková zpráva
operace  „NAJA“
 
 
Dne 4. listopadu 2010 pracovníci Národní protidrogové centrály služby kriminální policie ukončili operaci s krycím názvem „NAJA“.
 
Po několikaměsíčním prověřování byla zásahovou jednotkou Krajského ředitelství Policie ČR Královéhradecké kraje v Kostelci nad Orlicí zadržena organizovaná skupina tří osob. Jednalo se o muže a dvě ženy (sestry) české národnosti, kteří se zabývali výrobou metamfetaminu (dále jen pervitinu) a jeho následným prodejem na území ČR a Německa.
 
Při následně provedených domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor, vozidla, bylo zajištěno 1,2 kg pervitinu. Dále se podařilo zajistit kompletní laboratoř na výrobu pervitinu, která svou velikostí umožňovala pachatelům produkovat v průměru jeden kilogram pervitinu na jeden výrobní cyklus. Zajištěny byly také desítky kilogramů pomocných chemických látek potřebných pro výrobu drogy. Jednalo se především o hydroxid sodný, toluen, jod, kyselinu chlorovodíkovu, kyselinu orthofosforečnou a fosfor. V neposlední řadě došlo k zajištění značného množství chemického skla a technických komponentů potřebných pro provoz laboratoře.
 
Z celkového množství zajištěné drogy, které představuje 24000 základních dávek, mohli mít pachatelé, v rámci pouliční či klubové distribuce, zisk až 1 200 000 Kč.
 
Všichni zadržení pachatelé byli policejním radou obviněni pro trestný čin nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy dle § 283 odst. 1 a odst. 3, písm. c) trestního zákoníku, kdy jim hrozí v případě prokázání viny a pravomocného odsouzení, trest odnětí svobody až na 12 let. Soudce okresního soudu v Hradci Králové rozhodl o umístění dvou pachatelů, muže a ženy, do vazby.
 
 
Praha 10. listopadu 2010
kpt Bc. Michal Hammer
tiskový mluvčí
                                                                                                                             vrchní rada plk. Mgr. Jakub FRYDRYCH v.r.
                                                                                                                                                          ředitel

 

Odkazy do noveho okna

Pervitin 87% účinné látky

Pervitin 87% účinné látky 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem