Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva k Výroční zprávě

NPC SKPV PČR ve své výroční zprávě za rok 2011 mapuje situaci v oblasti návykových látek  

          Výroční zpráva Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování Policie České republiky bilancující uplynulý rok z pohledu orgánů vymáhajících právo v České republice, kterou již tradičně předkládáme odborné i laické veřejnosti, má snahu mapovat zásadní vývojové trendy v oblasti nelegální výroby a obchodu s omamnými a psychotropními látkami a jedy na území České republiky. V mezinárodním kontextu země uprostřed otevřené Evropy popisuje míru angažovanosti jednotlivých organizovaných zločineckých uskupení, která jsou zapojena do nelegální výroby a obchodu s nelegálními drogami a snaží se predikovat zásadní rizika, spojená s možným vývojem drogové scény v České republice. Výroční zpráva je doplněna statistickými a kazuistickými daty, o která se popisovaný stav argumentačně opírá.
 
            Z analýzy trestně-právních dat primární drogové trestné činnosti za rok 2011 je patrný významný meziroční nárůst trestných činů spojených zejména s pervitinem a marihuanou. Tato skutečnost plně koresponduje se zvyšující se tuzemskou produkcí zmíněných drog i jejich obecnou dostupností ve veřejném prostoru. Epidemiologické studie, jejichž střední odhady aktuálně v ČR hovoří o téměř 40.000 problémových uživatelích nelegálních drog (převážně nitrožilních uživatelích pervitinu, heroinu a „Subutexu“), odráží nárůst uživatelů o cca 10.000 osob za posledních deset let. Přetrvává významný problém s dovozem léků s obsahem pseudoefedrinu a to zejména z Polska a SRN.
 
           Fenoménem problémového užívání je zasažena nejvíce Praha a kraje Ústecký a Jihomoravský. Lokální ohniska koncentrace problémového užívání nelegálních drog se nacházejí ve všech krajích České republiky a to obvykle v místech, která se vyznačují vyšší koncentrací všech společensky nežádoucích jevů (sociálně vyloučené lokality, lichva, prostituce, gambling atp.). Expertní odhady tzv. „sekundární drogové trestné činnosti“ realizované od roku 2007 ukazují, že na konkrétních druzích zejména drobné majetkové trestné činnosti se problémoví uživatelé podílí zásadní měrou. Kvantifikované odhady také naznačují významnou korelaci mezi společenskými náklady na snižování dostupnosti drog v jednotlivých teritoriích a objemem pouliční a majetkové  tzv. „opatřovací“ kriminality. Stále významnější se také jeví bezpečnostní rizika spojená s tzv. „drogovou turistikou“, která má zejména v severozápadním pohraničí ČR stoupající tendenci.
 
 
zpracoval:
kpt. Mgr. Michal Hammer
tiskový mluvčí
                                                                                                                                                 vrchní rada plk. Mgr. Jakub FRYDRYCH v.r.                                                                                                                                                                             ředitel

 

vytisknout  e-mailem