Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Společné tiskové prohlášení Národní protidrogové centrály a Grémia majitelů lékáren

Národní protidrogová centrála a Grémium majitelů lékáren přivítaly návrh novely zákona o léčivech, který dnes předkládá Ministerstvo zdravotnictví do Poslanecké sněmovny. V návrhu novely jsou zapracovány všechny připomínky Úřadu na ochranu osobních údajů, které měl tento úřad k centrálnímu úložišti dat v říjnu loňského roku.  

 
Nově se v návrhu objevuje zapracovaná povinnost Státního ústavu pro kontrolu léčiv informovat v přesně vymezených situacích Národní protidrogovou centrálu o podezřelých transakcích s léčivy. Způsob evidence výdeje léčiv , navržený v novele zákona, je velmi účinným prostředkem v boji proti nelegálnímu zneužívání léčiv pro výrobu omamných a psychotropních látek. Je to nástroj, který konečně reflektuje skutečnost, že Česká republika má dlouholetý a masivní problém s nelegální produkcí metamfetaminu. Česká republika má se zneužíváním metamfetaminu nepříjemné prvenství v celé Evropě. Všechny dosavadní pokusy na této skutečnosti cokoli změnit, se ukázaly jako neúčinné. Centrální evidence výdejů léčiv je podle dosavadních zkušeností mimořádně efektivním nástrojem v boji proti drogovým mafiím.
 
Návrh novely přivítali také provozovatelé veřejných lékáren. Ochrana osobních údajů pacientů je v novele plně zajištěná. Budou to konkrétní pacienti, kteří budou po přijetí této novely rozhodovat o přístupu dalších osob do centrální evidence svých lékových záznamů. Centrální úložiště dat zabrání podezřelým manipulacím s léčivy a zvýší bezpečnost léčby pacientů a kvalitu poskytované péče (zabrání duplicitám léčiv a interakcím mezi léčivy). V neposlední řadě provozovatelé lékáren vítají vyšší ochranu proti padělaným receptům a snížení administrativy v lékárnách, které Centrální úložiště dat zajistí.
 
 
 
      Mgr. Marek Hampel                                                                                                plk. Mgr. Jakub Frydrych
Předseda představenstva GML                                                                         Ředitel Národní protidrogové centrály  
                                                                                                                   služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR
 

vytisknout  e-mailem