Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Operace „MOLA“

V rámci operace „MOLA“ se detektivům Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování ve spolupráci s příslušníky útvarů Krajských ředitelství PČR Královehradeckého, Středočeského, Jihočeského a Libereckého kraje podařilo odhalit a zadržet organizovanou skupinu pachatelů, zabývající se propracovaným a rozsáhlým obchodem s metamfetaminem, určeným odběratelům z České republiky.  

Při samotné realizaci 19. ledna 2016, bylo příslušníky Národní protidrogové centrály, ve spolupráci  s kriminalisty územních odborů Krajských ředitelství policie krajů Jihočeského, Libereckého a Královéhradeckého, na území hl. m Prahy, okresu Strakonice, Mladé Boleslavi, České Lípy a Jičína zadrženo celkem 12 osob, 10 české státní příslušnosti a 2 státní příslušníci Vietnamu. Zákroky proběhly ve spolupráci se Zásahovou jednotkou Královéhradeckého kraje, Zásahovou jednotkou Jihočeského kraje, Zásahovou jednotkou hl. m. Prahy a Útvarem rychlého nasazení.

Organizovaná skupina pachatelů nakupovala od osob vietnamské národnosti velmi kvalitní metamfetamin v podobě krystalů, a to za cenu 400 Kč za 1 g., tento byl následně distribuován překupníkům ve Středočeském, Jihočeském, Libereckém a Královéhradeckém kraji, kteří drogu dále prodávali koncovým uživatelům. Předmětem dalšího vyšetřování bude i možný vývoz drog mimo území České republiky.

Během prověřování trestné činnosti pachatelů byl procesně zadokumentován prodej celkem 20 kg pervitinu i jeho následná distribuce koncovým uživatelům. Při zadržení pachatelů a následujících domovních prohlídkách bylo zajištěno celkem půl kilogramu metamfetaminu, finanční hotovost cca. 500.000,- Kč v různých měnách, mobilní telefony, výpočetní technika a osobní vozidlo Mercedes Benz.

Všech 7 osob, jejichž vyšetřování vede Národní protidrogová centrála, bylo obviněno ze zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dle ustanovení § 283 odst. 1, odst. 3 písm. c) trestního zákoníku, za což jim hrozí trest odnětí svobody v délce trvání až 12 let. Všichni obvinění jsou stíháni vazebně.

Případ není v současné době uzavřen, probíhají další úkony trestního řízení, a to i v rámci, mezinárodní spolupráce, a lze předpokládat, že dojde k zadržení a obvinění dalších pachatelů.

Zpracovala:     
kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
tisková mluvčí   
22.1.2016                                                                                                           vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                                
ředitel

vytisknout  e-mailem