Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Mezinárodní konference

„Metamfetamin – nové výzvy v mezinárodní spolupráci a spolupráce ve středoevropském prostoru“  

Ve dnech 29. září až 1. října 2015 uspořádala Národní protidrogová centrála, v areálu Institutu pro veřejnou správu v Benešově, mezinárodní konferenci, na níž se sešli hlavní aktéři trestního řízení na úseku boje proti drogové kriminalitě, policisté a státní zástupci, z České, Slovenské a Polské republiky. Hlavním cílem tohoto již tradičního setkání bylo vzájemné seznámení s aktuálními trendy drogové kriminality v jednotlivých zemích, realizovanými postupy vymáhání práva v této oblasti a konzultace a řešení konkrétních otázek vyplývajících z praxe, zejména v souvislosti s nelegálním obchodem s metamfetaminem.
 
Nelegální obchod s metamfetaminem v současné době představuje ve všech souvislostech nejproblematičtější oblast české drogové scény a nevyhnutelně vyžaduje společný postup při jeho potírání a to zejména s ohledem na volný pohyb osob a zboží v rámci Schengenského prostoru a způsoby páchání drogové trestné činnosti i její latentnost. Aktuální trendy v páchání trestné činnosti v souvislosti metamfetaminem představují zejména stále vzrůstající objem výroby, postupující komercionalizace produkce i distribuce, vývoz metamfetaminu ve věších množstvích do více států, dovoz prekursorů potřebných pro výrobu ze stále nových zdrojů a zároveň vývoj látek zcela nových. Navazujícím velmi závažným problémem, souvisejícím se samotnou výrobou metamfetaminu, je kontaminace objektů a znečištění životního prostředí odpadními látkami z výroby, které pachatelé vypouští do odpadních vod či vodních toků nebo zanechávají ve volné přírodě.  
 
Konference se zúčastnil ředitel Národní protidrogové centrály plk. Mgr. Jakub Frydrych, náměstek ředitele plk. Mgr. Tomáš Kubík, nejvyšší státní zástupce JUDr. Pavel Zeman, vrchní státní zástupkyně JUDr. Lenka Bradáčová, Ph.D., státní zástupci a policisté zabývající se na všech úrovních drogovou problematikou a hosté ze Slovenska a Polska. Celkem konference hostila asi 130 českých i zahraničních specialistů v oblasti boje s drogovou trestnou činností.
 
Národní protidrogová centrála vnímá vzájemnou spolupráci, otevřenou komunikaci a společné hledání nejefektivnějších způsobů řešení všemi zainteresovanými složkami trestního řízení jako jeden z významných prostředků v rámci úspěšného boje s drogovou trestnou činností a do budoucna plánuje v tradici společných pracovních aktivit pokračovat.
 
Zpracovala:
kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
tisková mluvčí 
2.10.2015                                                                                                                        vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                                              ředitel

vytisknout  e-mailem