Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Kriminalistické identifikace

Kriminalistická mechanoskopie, defektoskopie, metalografie, trasologie, balistika, elektrotechníka a grafická expertiza 

Kriminalistická mechanoskopická expertiza se zabývá identifikací, způsobem použití a mechanismem působení nástrojů a jiných podobných předmětů z hlediska kriminalistiky. Je postavena na vědeckých znalostech mechaniky, fyziky a prakticky ověřených poznatcích konstrukce a funkce nástrojů a nářadí. Používá speciální kriminalistické metody včetně pozorování, měření, popisování, srovnávání a experimentování.

Typickým objektem mechanoskopického zkoumání jsou pachatelem použité nástroje a stopy nástrojů vzniklé při vyšetřované trestné činnosti. Zkoumány jsou též poškozené mechanické zábranné systémy (bezpečnostní dveře, zámkové systémy, mechanické zámky a autozámky), bezpečnostní úschovné objekty (mechanicky narušené trezory, sejfy, ohnivzdorné skříně, zámky všech druhů). Podle stejných zásad a obdobnými pracovními postupy i prostředky se provádí srovnávání různých oddělených částí předmětů a nástrojů, mechanicky poškozených krycích skel automobilů, zkoumání narušených přístrojů z havarovaných dopravních prostředků, plomb, pečetí, pečetních a jiných uzávěrů, textilií, rozbitých skel z místa trestného činu, poškozených kovových i dřevěných předmětů se stopami nejrůznějších nástrojů apod.

Mechanoskopie Mechanoskopie

Počátky rozvoje mechanoskopické expertizy se datují  již od konce 20. let minulého století na četnické stanici v Teplicích-Šenově v severních Čechách. Zakladatelem této světově uznávané vědecké metody byl strážmistr četnictva Ladislav Havlíček.

V současné době byl dokončen vývoj systému MECHOS, což je centrální databáze mechanoskopických stop vedená v Kriminalistickém ústavu Praha.

vytisknout  e-mailem