Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Celorepubliková akce cizinecké policie „Cesta“

Včerejší půlnocí skončila dvoudenní kontrolně bezpečnostní akce cizinecké policie s názvem „Cesta“.  

Ve dnech 13. a 14. listopadu se uskutečnila na celém území České republiky akce cizinecké policie s názvem „Cesta“. Do akce se zapojilo více než 400 policistů, kteří se zaměřili na odhalování nelegálně pobývajících cizinců na našem území, nelegálního zaměstnávání, kontrolu padělaných a pozměněných dokladů a na silnicích také na osoby převážené v úkrytech osobních i nákladních automobilů. Akce probíhala i na všech mezinárodních letištích v ČR. Zde byli cílem kontrol cizinci, kteří zneužívají tranzitního prostoru českých letišť k nelegální migraci.
 
V celé republice bylo zkontrolováno 3 951 cizinců ze třetích zemí. Bylo zajištěno 9 celostátně hledaných osob a ve 33 případech bylo zahájeno řízení o správním vyhoštění. Policisté dále zjistili 433 přestupků, za které uložili blokové pokuty ve výši 249 100,- Kč. Celkem 19 lidí se dopustilo trestného činu, nejčastěji maření výkonu úředního rozhodnutí (nerespektovali dřívější vyhoštění).
 
Během akce byla na pardubicku zadržena skupina  4 Syřanů, která nelegálně přejížděla z Itálie do Polska s pomocí převaděče. Převaděč byl obviněn z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, Syřané čekají v policejní cele na vrácení dle mezinárodních dohod do Rakouska. 
 
Dále bylo zjištěno 6 cizinců, kteří řídili pod vlivem alkoholu nebo OPL, dalších 13 mělo záznam v Schengenském informačním systému a 4 cizinci byli obvinění z trestného činu padělání a pozměňování veřejné listiny. 
 
 
15. listopadu 2013, plk. Mgr. Kateřina Rendlová

vytisknout  e-mailem