Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Celoevropská kampaň #SayNo! na Zlín Film Festivalu

Národní centrála proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) se zapojila do celoevropské preventivní kampaně s názvem #Say No!. Ta je zaměřena na zvyšování povědomí o hrozbách online sexuálního nátlaku a vydírání dětí. Tuto kampaň zástupci NCOZ představili minulý týden na 58. Mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně. 

V rámci festivalu proběhly dvě besedy policistů NCOZ a Krajského ředitelství policie Zlínského kraje s dětmi ze základních škol. Dále se uskutečnil odborný seminář pro pedagogické pracovníky, koordinátory či metodiky prevence kriminality a zástupce subjektů ze státního i soukromého sektoru, kteří se zabývají prevencí rizikové virtuální komunikace. Došlo k několika projekcím filmu "Say No!" a byly představeny nové preventivní materiály kampaně, které tvoří komiks a dokument osvětově-edukativního charakteru. Tyto materiály jsou primárně určené pro děti, jejich rodiče a pedagogické pracovníky.

Prevenci kybernetické kriminality a kampaň #SayNo! na festivalu osobně podpořili náměstek policejního prezidenta pro SKPV plk. Jaroslav Vild a ředitel NCOZ plk. Michal Mazánek.

K podpoře filmového festivalu a naplnění cílů kampaně #SayNo! se policisté NCOZ a Krajského ředitelství policie Zlínského kraje zúčastnili festivalového půlmaratonu. Tým #SayNo! obsadil ve štafetovém půlmaratonu 9. místo z celkového počtu 92 družstev. Jedním z rizikových faktorů, proč se dítě může stát obětí sexuálního nátlaku a vydírání v online prostředí, je významně dlouhá doba strávená každý den na internetu, resp. sociálních sítích. Ve sportovních aktivitách dětí je z tohoto pohledu možno spatřovat možnou alternativu jejich volnočasových aktivit a tudíž i možný prostředek prevence kybernetické kriminality.

Zlínský filmový festival pro děti a mládež je nejstarším a největším filmovým festivalem tohoto druhu na světě. Tato výjimečná událost s mezinárodním přesahem si získala vynikající pověst a je vysoce respektována po celém světě.

Kampaň s názvem #SayNo! (Řekni Ne!) online sexuálnímu nátlaku a vydírání dětí spustil v polovině roku 2017 Evropský policejní úřad Europol, aby varoval před znepokojivým rychlým nárůstem počtu případů sexuálního nátlaku a vydírání dětí v online prostředí.

Online sexuální nátlak a vydírání je jedním z nových kriminálních jevů, které s sebou přináší digitální éra. Týká se nejen dospělých, ale i nezletilých dětí. Díky rozmachu technologií, rostoucímu přístupu k internetu, i široké dostupnosti mobilních zařízení je páchání takové trestné činnosti čím dál snadnější.

Neměla by se podceňovat osobní a psychická daň, kterou oběti tohoto trestného činu zaplatí. Jsou známy případy, kdy se děti, jež se staly oběťmi tohoto trestného činu, uchýlily k sebepoškozování, vykazovaly sebevražedné sklony, nebo dokonce spáchaly sebevraždu.

Mnoho obětí nevyhledá pomoc, ani případ nenahlásí policii, protože se stydí za materiály poskytnuté pachateli, nebo si vůbec neuvědomí, že se staly obětmi trestného činu.

Další informace ke kampani včetně filmu Say No! naleznete ZDE.


kpt. PhDr. Růžena Randáková, Ph.D.
NCOZ SKPV
7. června 2018

Odkazy do noveho okna

Půlmaraton

Půlmaraton 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem