Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Čekal dědictví, ale zaplatil za to...

BEROUNSKO – Podvodník připravil muže o více než sto tisíc. 

Berounští kriminalisté se zabývají případem podvodu, u něhož se stal poškozeným 25letý muž. Ten čekal dědictví po neznámé osobě z Kanady.

Pětadvacetiletého muže kontaktoval před několika měsíci neznámý muž, který mu sdělil „radostnou“ zprávu. Bude dědit po zemřelém muži 20 milionů dolarů, který ho napsal jako dědice fondu. Neznámý se vydával za právníka, který má vyřídit pozůstalost. Podvodník muži sdělil, že je potřeba se dostavit do Kanady, což ale muž odmítl. Rádoby právník mu nabídl, že je možné tuto věc řešit přes něj a vše mu zařídí na dálku. Věc měla jediný háček. Bylo třeba zaplatit poplatky spojené s vyřízením pozůstalosti. Podvodníkovi se tak postupně podařilo vylákat dvě platby, které poslal důvěřivý muž na bankovní účet. Podvodníkovi zaslal částku v celkové výši přes 118 tisíc korun.

Policisté důrazně varují před podobnými případy. Bohužel jich stále přibývá, a kromě válečných veteránů, zahraničních vojáků, kapitánů či lékařů, se podvodníci mohou vydávat například i za správce pozůstalosti. Nikdy neposílejte peníze osobám, které osobně neznáte, nikdy jste je neviděli a neznáte jejich pravou identitu. Také si ověřujte informace a nenechte se zlákat vidinou velkého dědictví, výhry či šťastného života v bohatství s virtuálním partnerem.
 

 
por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
22. listopadu 2022

vytisknout  e-mailem