Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Čas dušiček pod dohledem policie

KRAJ - Policisté na území celého Libereckého kraje budou v období podzimních svátků dohlížet nejen na řidiče, ale svoji pozornost zaměří i na prevenci před krádežemi. 

Konec tohoto týdne a začátek týdne nastávajícího je ve znamení dvou důležitých svátků "Den vzniku samoastatného československého státu" a "Památka zesnulých". Během nadcházejících dní řada lidí uctí památku svých blízkých návštěvou hřbitovů a mnoho řidičů, i těch kteří během roku běžně za volant neusedají,  tzv. "sváteční řidiči" vyrazí v tuto dobu na silnice. Policisté tak předpokládají zvýšení provozu na silnicích a to nejen v sousislosti s obdobím "dušiček", ale i s podzimními prázdninami, které mají v tomto týdnu školáci v celém Libereckém kraji. 

Se zvýšenou intenzitou silničního provozu policisté v rámci dopravně bezpečnostního opatření zvýší dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Zaměří se zejména na kontrolu dodržování pravidel provozu na pozemních komunikacích,  na alkohol a drogy za volantem, na technický stav vozidel, dále budou sledovat i problematiku spojenou s ilegální migrací, pašováním drog a ilegální přepravou zbraní a v neposlední řadě budou pozornost věnovat i pátrání po odcizených motorových vozidlech, hledaných osobách a věcech. Do akce se zapojí jak policisté služby dopravní policie, tak i pořádkové policie.

HřbitovLes2.jpg

V rámci dohledu nad bezpečností a plynulosti silničního provozu budou policisté dohlížet také na bezpečnost chodců. V této souvislosti bychom  pěší účastníky silničního provozu rádi upozornili, aby dbali na svoji dobrou viditelnost na silnicích, neboť v tomto období se brzy stmívá a pozdě rozednívá. Chodcům doporučujeme, aby zvolili vhodnou barvu  svého oblečení a používali reflexní prvky jako doplňky oblečení. K vážným dopravním nehodám dochází právě v souvislosti s tím, že řidič chodce zcela neviděl a nebo je viděl na velmi krátkou vzdálenost a na situaci již nestačil včas zareagovat. 

Na místa posledního odpočinku ale často míří také zloději, kteří neváhají odcizit vše, co mohou výhodně zpeněžit. Ti se nezaměřují pouze na krádeže věcí ze hřbitovů, ale obezřetní by měli být návštěvníci hřbitovů ve chvílích, kdy se věnují úpravám hrobů, aby tak nepřišli o své osobní věci. Zlodějům stačí krátká chvíle nepozornosti, například během zapalování svíčky, nebo odnášení uschlých květin do kontejneru, během které dokáží z tašky ukrást třeba peněženku, nebo mobilní telefon, aniž by si toho jejich majitelé všimli.

Krádeže na hřbitovech však nejsou jedino příležitostí pro zloděje. Lákadlem pro ně jsou i zaparkovaná vozidla v okolí hřbitovů. Majitelé vozidel by tedy měli mít na paměti známou poučku, že "AUTO NENÍ TREZOR". Jakékoliv viditelně odložené věci ve vozidlech mohou být důvodem, proč vám zloději způsobí nakonec mnohem větší škody než na samotných věcech uvnitř. Policisté budou svoji pozornost zaměřovat i na tato místa tak, aby eliminovali případnou trestnou činnost. 

Nakonec připomínáme především starším občanům, kteří za volant neusedají každý den,  že řidiči starší 65 let musí při silniční kontrole předložit  doklad o zdravotní  způsobilosti. Zákon stanoví, že osoba starší 65 let se musí podrobit pravidelné lékařské prohlídce. Ta se obnovuje po třech letech, tj.  v 68 letech a od 68 let každé dva roky.


26.10.2016
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 
 

 

vytisknout  e-mailem