Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Cardion ab Grand Prix České republiky (aktualizované informace)

BRNO: I letos budou stovky policistů zajišťovat bezpečnost při víkendových závodech 

Aktualizace: po 11:00 (finální zpráva)

Na policejním opatření se podílelo 1 957 policistů. Přistihli jsme celkem 31 řidičů, kteří řídili svá vozidla pod vlivem alkoholu. Ve čtyřech případech se jednalo už o trestný čin. Cizinci a Češi byli zastoupeni rovnoměrně. Mimo to jsme v samotném městě Brně evidovali 143 přestupků na silnicích, za které udělili policisté blokové pokuty v celkové výši 91 600 Kč. Závažné případy jsme přímo na místě předali pracovníkům brněnského magistrátu, kteří ve správním řízení udělili sankce ve výši 203 tisíc korun. Podařilo se nám výrazně eliminovat kriminální jednání v městě Brně, v 18 případech jsme přímo při činu, nebo bezprostředně po něm, zadrželi jeho pachatele. V souvislosti s velkou cenou neevidujeme ani jeden případ odcizeného vozidla či motocyklu, nahlášeno máme ve 4 případech vloupání do stanů či aut v kempech s následným odcizením dokladů a osobních věcí.

Aktualizace: ne 18:15

Na dnešním opatření se podílelo 376 policistů. Rozjezd od okruhu skončil za necelé dvě hodiny. Jediný větší problém přidělala policistům rozkopaná Vídeňská. Před odbočkou se tvořily kolony. Varianta s uzavřením exitu se příliš neosvědčila, policisté se rozhodli ponechat exit 194 (Vídeňská) otevřený.

Aktualizace: ne 15:00

Dnes parkovalo v okolí Masarykova okruhu přes 9 000 vozidel (téměř 7 000 osobních aut, 2 000 motorek, 300 karavanů a 56 autobusů). Právě záčíná hlavní rozjezd, zatím jde vše bez problémů.

Aktualizace: ne 9:30

Noční déšť přidal pořadatelům i policistům další vrásky do čela. Od rána policisté regulovali nájezd fanoušků podle připravené „mokré varianty“ především na parkoviště na staré dálnici a na pole v Žebětíně. Motocykly pak směřují na parkoviště pod vysokým napětím.
V průběhu sobotního večera a noci neřešili policisté v kempech žádné výrazné problémy. Fanoušci se obvyklým, často velmi hlučným, způsobem bavili.
Když bylo o sobotní noci v kempech poblíž Masarykova okruhu poměrně klidno, v ulicích Brna a na kontrolních bodech v okolí města si policisté na nedostatek práce stěžovat nemohli. V zajímavou akci s porcí adrenalinu se změnila obyčejná noční kontrola vozidla Rover s brněnskou registrační značkou. V Pražské ulici totiž řidič auta nejdříve přibrzdil, aby následně hlídku objel a vysokou rychlostí začal ujíždět. V uličkách Bosonoh, ale neměl i přesto, že zhasnul světla, naději. Vůz odstavil ve vedlejší ulici a pokusil se o útěk. Jenže si neuvědomil, že bosý nemá proti policistům šanci. Důvodů, proč se chtěl za každou cenu hlídce ztratit, měl nemálo. Auto totiž bylo napěchováno tisíci balíčků cigaret s ukrajinskými kolky. Řidič z bývalého Sovětského svazu po prvním vyšetřování případu přiznal, že plní roli kurýra. Případ dále řeší ve své kompetenci cizinecká policie a celní správa. Sobotní opatření přineslo tradiční nárůst podnapilých řidičů. V Brně a blízkém okolí se jejich počet zastavil na čísle 19.
 
Zvukový záznam (nahrazen předchozí): gpne1508.mp3
 
 

Aktualizace: so 17:00

Dnes parkovalo v okolí Masarykova okruhu více jak 5 000 vozidel (přes 4 000 osobních aut, 1000 motorek, 110 karavanů a 40 autobusů). Rozjezd po programu byl bez komplikací. Policisté očekávají náročnou noc a především v případě solidního počasí masivní zájem fanoušků před začátkem nedělního programu.

Aktualizace: so 9:30

Noční silná bouřka zamíchala s plány pořadatelů. Připravené tradiční parkovací plochy na polích v těsné blízkosti automotodromu jsou podmáčené a pro parkování nevhodné. Operativně se pořadatelé rozhodli pro mokrou variantu parkování. Největší parkovací plochou se stává stará dálnice. Ráno bylo možné parkovat ještě na parkovišti na poli v Žebětíně a pod hájenkou v Ostrovačicích. Policisté spolu s pořadateli budou směrovat návštěvníky Grand Prix na otevřená parkoviště. Z nich je pak autobusy MHD zajištěna doprava na okruh.
V sobotu ráno je v kempech poblíž okruhu ubytováno asi 5 tisíc fanoušků motoristického sportu. Ti se do pozdních nočních hodin typickým způsobem bavili. Ve většině případů jejich zábavě vystavila stop silná noční bouřka. Policisté nemuseli v průběhu noci řešit žádné zvláštní případy protiprávního jednání.
I počty nenapravitelných řidičů, kteří se odvážili za volant pod vlivem alkoholu jsou nezvykle nízké. Policisté do sobotního rána zjistili celkem devět případů. Nejvíce opilého řidiče zatavili policisté ve středu města. Ten nadýchal hrozivých 2,24 promile. Kromě toho jsme při kontrolách odhalili dodávku trhovců. V té se skrývalo celkem 544 kšiltovek tématicky souvisejících se závody. Pravost značek je v současnosti předmětem zkoumání kriminalistů.

Zvukový záznam:GP_so 1408.mp3

Aktualizace 16:00

           Páteční provoz v okolí autodromu byl bezproblémový. Fanoušci rychlých kol postupně zaplňují kempy. Policisté neřešili žádné zásadnější problémy. Další aktualizované informace (pokud nebudou mimořádné informace)  najdete na tomto místě v sobotu před 10. hodinou ranní.

 Bezpečnostní opatření

           Vzhledem k tomu, že na motocyklový víkend do Brna míří nejméně 100 tisíc návštěvníků, připravuje Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje rozsáhlé bezpečností opatření. Stovky policistů budou dohlížet na zajištění veřejného pořádku nejen v kempech a na tribunách, ale také v samotném městě Brně a jeho okolí. Přesto, že policisté budou dělat maximum pro zamezení krádeží z aut či stanů, vyzýváme všechny účastníky k tomu, aby neponechávali cenné věci ve vozidlech a důležité doklady a cennosti měli vždy pod kontrolou. Z důvodu prevence trestné činnosti nebudou chybět ani tradiční kontroly motocyklů (při výjezdu z parkovišť – viz leták) a dodávkových vozidel na komunikacích směřujících z města. Na opatření se kromě pořádkových a dopravních policistů podílí také kriminalisté. Přímo v kempech a také v areálu Autodromu budou zřízeny dočasné policejní služebny, v pohotovosti budou také překladatelé. Samozřejmá je také spolupráce s Městskou policií Brno a Dopravním podnikem města Brna.
 
Doprava
 
Příjezd a odjezd
             Pro příjezd a odjezd od areálu brněnského Masarykova okruhu doporučujeme využít dálnici D1, z níž jsou nejbližší sjezdy exit 182 – Kývalka a exit 178 – Ostrovačice. Příjezdové cesty k parkovištím a kempům budou na místě označeny dopravním značením. Informace z dopravního značení, ale zejména pokyny policistů a pořadatelů je třeba respektovat, abychom předešli komplikacím v dopravě. V souvislosti s předpokládaným zájmem o motocyklové závody, je potřeba, aby řidiči především v době příjezdu a odjezdu byli velmi opatrní a zároveň dostatečně trpěliví.
Návštěvníkům z Brna a blízkého okolí doporučujeme využít autobusy městské hromadné dopravy: linky 400  – Brno, Mendlovo náměstí – Masarykův okruh. Po všechny tři dny závodu bude v provozu linka X ze Žebětína na Automotodrom Brno, a to pouze dopoledne pro odvoz diváků z parkoviště v Žebětíně. Odpolední návrat z areálu na parkoviště linka X nezajišťuje. Linka X ve směru od Ostrovačic v tomto roce nebude provozována! 
 
Parkování
             Všichni návštěvníci, kteří přijedou na motocyklech, budou své stroje parkovat na parkovišti naproti hlavního vstupu. Toto parkoviště „Pod vysokým napětím“ bude vyhrazeno pouze pro motocykly. Osobní auta bude možno odstavit na parkovištích v okolí areálu nebo parkovištích v Žebětíně a Ostrovačicích. Autobusy budou mít vyhrazené samostatné parkoviště vedle hlavní brány. Pro zdravotně postižené řidiče je vyhrazeno speciální parkoviště uvnitř areálu.
 
Ostatní informace
 
Všichni řidiči i chodci jsou povinni dodržovat pravidla silničního provozu!
Řidiči musí dbát i na nulovou toleranci alkoholu a drog při řízení! Závažné přestupky, které nemohou policisté řešit blokově, budou přímo na místě řešit pracovníci magistrátu (správní orgán).
Na dodržování bezpečnosti v silničním provozu budou spolu s českými policisty dohlížet i hlídky policistů z Rakouska.
Je zakázáno parkovat na lesních a polních cestách z důvodu nutnosti průjezdu vozidel hasičského záchranného sboru!
Na místech vyhrazených k parkování je zakázáno kempovat!
 
por. Mgr. Pavel Šváb, por. PaedDr. Bohumil Malášek,
PIO KŘP JmK
 
velitel opatření:
 
plk. Mgr. Petr Lessy
náměstek ředitele krajského ředitelství pro vnější službu

Zvukový záznam: cardion_1208.mp3

vytisknout  e-mailem