Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Buďte obezřetní během předvánočních nákupů

OLOMOUCKÝ KRAJ - Policisté připomínají obezřetnost v čase předvánočním. 

Znovu po roce tu máme adventní období, ve kterém vrcholí také přípravy na vánoční svátky. Tyto jsou spojené i s četnějšími nákupy a sháněním vánočních dárků v obchodech a nákupních centrech. Rádi bychom proto upozornili občany na to, aby si pečlivě hlídali své věci, a tím nedali zlodějům šanci okrást je. Místa s větší koncentrací osob na malém prostoru jsou pro potenciální zloděje vysoce atraktivní a vyhledávaná za účelem protiprávního obohacování.

Je proto dobré mít obzvlášť během předvánočního shonu na paměti následující rady, jak předejít zbytečným nepříjemnostem před nadcházejícími nejkrásnějšími svátky v roce:

  • Nenoste u sebe větší obnos peněz v hotovosti. Tomu se lze snadno vyhnout například používáním platební karty. V takovém případě ale nemějte PIN přímo u karty. Pokud však musíte, nebo chcete nosit větší částky peněz, je vhodné je nosit odděleně, nejlépe v zapínací kapse uvnitř oděvu.
  • Nenoste cenné věci pohromadě v jedné tašce, či peněžence (peníze, doklady, klíče, telefon apod.).
  • Při nakupování neodkládejte své osobní věci do vozíku. Stačí chvilkové zaujetí zbožím a zloděj se o vaši tašku už postará. Typickým příkladem je oddělení pečiva, ovoce a zeleniny, kde si zboží vybíráme delší dobu a zpravidla i poodejdeme od nákupního vozíku.
  • Ve vozidle na parkovišti nenechávejte viditelně odložené žádné věci. I bezcenná věc může pachatele přilákat.
  • Je-li to technicky možné, mějte při nakládání nákupu do zavazadlového prostoru vozidla ostatní dveře do vozidla zamčené.
  • Na parkovištích si všímejte pohybu podezřelých osob a případně věc oznamte na linku 158.
  • Nenakupujte zboží od různých prodejců, kteří vás osloví například na parkovišti před obchodním domem.  Za rádoby nízkou cenu vám rádi prodají nějakou maketu nebo věc bez hodnoty.

Na preventivní působení cílené na snížení množství kapesních krádeží se policisté zaměřují v rámci hlídkové činnosti při běžném výkonu služby. Nakupující zejména upozorňují na zjištěné nedostatky a připomínají, že obezřetnost se rozhodně vyplatí.

V Olomouckém kraji evidujeme od počátku letošního roku 112 případů kapesních krádeží, za celý loňský rok jich  bylo celkem 125. Dále jsme od počátku letošního roku přijali celkem 47 oznámení, které se týkaly krádeží věcí z nezabezpečeného vozidla, za celý loňský rok bylo těchto případů 66.

Neustále roste obliba nákupů z pohodlí domova a to prostřednictvím nejrůznějších e-shopů. Bohužel on-line prostředí aktuálně představuje stále častěji živnou půdou pro podvodníky a měli bychom se i v těchto případech chovat s rozvahou a vysokou mírou obezřetnosti.

Zde jsou pravidla nutná pro bezpečné nakupování na internetu, pomocí nichž lze rizika eliminovat:

E-shopy:

  • Vždy ověřujte věrohodnost internetového prodejce. Využít k tomu lze webové stránky upozorňující na rizikové e-shopy (www.coi.cz) a s opatrností také recenze ostatních nakupujících. Hvězdičky v hodnocení však automaticky nemusí znamenat spolehlivost e-shopu. Stává se, že i podvodníci první objednávky uspokojí, aby vytvořili důvěru e-shopu. I podvodné online obchody tak zpočátku mohou mít kladných hodnocení.
  • Ověřujte také povinně zveřejňované údaje např. v obchodním rejstříku. V pořádku není, pokud chybí (nebo jsou neúplné) kontaktní informace či obchodní podmínky.
  • Varující může být podezřele nízká cena produktu, nízká jazyková úroveň e-shopu, doménové jméno z jiného oboru nebo využívání fotografií jiných legálních obchodů.
  • Při prvním nákupu na neznámém e-shopu plaťte raději na dobírku.
  • Chraňte před zneužitím své přístupové údaje. Pro různé přístupové účty používejte odlišná hesla. Hesla se snažte pravidelně obměňovat a nikomu je nesdělujte.
  • Buďte obezřetní při online platbách. Všímejte si, zda přenos dat probíhá na zabezpečených protokolech (https, tls/ssl). Vždy ověřte, zda vás webové stránky navádějí na bezpečnou platební bránu nebo zda je pro platbu využíváno aktivní zabezpečení 3D Secure.

Jak se bránit?

Zvažte možnost pojištění internetových rizik pro případ, že byste se při svých příštích online nákupech nebo jiných činnostech v internetovém prostředí stali obětí trestné činnosti.

por. Mgr. Lenka Vanková
5. prosince 2022

vytisknout  e-mailem